Дори пълна победа на Русия в Украйна ще бъде само

...
Дори пълна победа на Русия в Украйна ще бъде само
Коментари Харесай

НАТО се активизира в Закавказието

Дори цялостна победа на Русия в Украйна ще бъде единствено междинно проваляне за Запада и НАТО ще се опита да вземе реванш в други райони...

Грузия отхвърли да взе участие в спонсорираните от Съединени американски щати многонационални учения Defender-23. В прочут смисъл това е добър знак за Русия. Но значи ли това, че Тбилиси се „ обръща на изток “? Засега е рано да се приказва за това. Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили непрекъснато акцентира, че страната би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да се интегрира в НАТО.

Грузинската войска непрекъснато взе участие в годишните взаимни учения със Съединени американски щати Noble Partner и Agile Spirit. Грузия, дружно със страни-членки и сътрудници на НАТО, към този момент взе участие в четири интернационалните учения, извършени в Турция, Германия, Словакия и Холандия. Също по този начин до края на 2023 година са планувани образования в Естония, Полша, България, Румъния, Англия, Германия, Азербайджан, Италия, Турция и в самата Грузия.

Трябва да се означи, че Турция усилва своята интензивност в постсъветското пространство освен в границите на Организацията на тюркските страни, само че и в връзките с нетюркските страни. Турско-грузинското военно съдействие се развива интензивно. В отчета на грузинското държавно управление се отбелязва, че азербайджанско-турско-грузинският тристранен формат на съдействие действа сполучливо.

Така през октомври предходната година въоръжените сили на Грузия, Азербайджан и Турция участваха в взаимните учения „ Кавказки орел – 2022 “. През февруари 2023 година министърът на защитата на Грузия Д. Бурчуладзе на среща с сътрудниците си от Турция Х. Акар и Азербайджан З. Хасанов в турския град Карс разискаха тристранен формат на съдействие, както и взаимни военни учения.

Тогава министърът на защитата на Грузия участва като почетен посетител на многонационалните зимни учения 2023, в които вземат участие военнослужещи от 17 страни, в това число Азербайджан, Англия, Грузия и Италия. Целта на ученията е да се затвърди умеенето за водене на пердах при зимни условия. Така че няма потребност да си градим илюзии: Грузия към момента си сътрудничи с НАТО посредством Турция.

Азербайджан също интензивно си сътрудничи с НАТО, като за първи път беше поканен на съвещанието на Военния комитет на НАТО по енергийна сигурност във формата „ НАТО + сътрудници “. И това без въобще да приказваме за обстоятелството, че най-близкият съдружник и най-влиятелната страна в Азербайджан е членката на НАТО Турция.

НАТО търси метод да се опълчи интензивно на Русия освен в Украйна. Алиансът възнамерява да изтласка Русия от Закавказието и Централна Азия. Турция е авангардът на Северноатлантическия блок. Взаимодействайки с турската войска, Баку и Тбилиси официално не си сътрудничат с НАТО, само че на процедура са интензивно включени в областта на активност на тази организация.

В същото време Грузия минава през интервал на политическа неустойчивост. Днес в грузинското общество има полемика за нуждата от търсене в обществото на „ трета мощ “ или нова идеология. Русия може да прихване този дневен ред от Запада, само че казусът е, че през днешния ден ние самите нямаме такава идеология.

Но все пак човек не може да се отвърне от Закавказието. Поне посредством по-нататъшното развиване на икономическото съдействие е належащо да се образува позитивен дневен ред за Русия. Разбира се, през днешния ден най-важната посока е Украйна, само че даже и при положение на цялостна победа на Русия (която е доста далеч), това ще бъде единствено междинно проваляне за Запада и НАТО ще се опита да вземе реванш в други райони. И Закавказието ще бъде едно от направленията на „ основния удар “.

Смятаме, че вероятностите за приемане на Грузия в НАТО са мощно усложнени от събитията в Украйна. Факт е, че Западът видя, че е допустимо да се води война с Русия с стандартни оръжия, макар че сме нуклеарна мощ, в случай че някои хора са заредени със мощна доза русофобия.

Със сигурност през днешния ден във Вашингтон трескаво пресмятат дали е допустимо да разклатят грузинците, азербайджанците и така нататък дотам на русофобия, с цел да провеждат втори фронт против нас в Закавказието. От тази позиция за Запада не е преференциално да приема тези страни в НАТО.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР