Дори необикновените хора имат обикновени проблеми – например, лоши отношения

...
Дори необикновените хора имат обикновени проблеми – например, лоши отношения
Коментари Харесай

Майката на Джордж Вашингтон и проблемите помежду им

Дори невероятните хора имат елементарни проблеми – да вземем за пример, неприятни връзки с един от родителите е много постоянно срещан. Запознайте се с майката на Джордж Вашингтон – Мери Бал Вашингтон.

Мери Бал в родена във плантация във Вирджиния през 1708. Баща й, Джоузеф Бал, почива, когато тя е на 3 годинки, а майка й, която също се споделя Мери, почива 9 години по-късно след което момиченцето е отгледано от Джордж Ескридж, фамилен другар. На 23 се омъжва за Августин Вашингтон, 37-годишен вдовец с 3 деца. С него тя има 6 деца като едно от тях умира. Августин също умира през 1743 и я оставя сама с децата.

 Mary_Ball_Washington(Pine)

Мери Бал Вашингтон

Джордж Вашингтон, кръстен на фамилния й другар Ескридж, е най-големият наследник на Мери и Августин. Когато татко му умира, той е едвам на 11, само че макар нежната си възраст след кончината на него се пада да е мъжът в къщата.

Когато Джордж е на 14, полубрат му дружно с негови другари изготвят проект да го отърват от задушаващата хватка на майка му като му намират работа като флотски курсант в фрегатата Ройъл Нейви. След доста увещание Мери се съгласява, само че в последния миг се отхвърля и синът й остава във фермата.

Тя не знае, само че по този начин в действителност прави услуга на Джордж, тъй като той ще се заеме с друга служба, която през 40-те години на 18 век в действителност може да е доста лукративна. По това време от ден на ден и повече новозаселници се откриват в Америка и надлежно би трябвало контрольор, който да следи и разказва кой какъв брой и коя тъкмо земя има. В процеса тези инспектори постоянно съумяват да запазят най-хубавата земя за себе си и Джордж не е изключение. Когато е на 20, той към този момент има към 9300 декара във Вирджиния, което ще е и в основата на благосъстоянието му.

Знанията му също по този начин го вършат и доста скъп за британците, които до 50-те години на 18 век се борят с Франция за надзор над Охайо. През март 1955 Джордж получава предложение за работа като консултант на военачалник Едуард Брадок, който е изпратен от Англия да се разправя с французите. Той приема и моли брат си Джак, който живее с майка им, да се реалокира в неговата плантация в Маунт Върнън, с цел да се грижи за нея. Това, несъмнено, ще усложни обстановката за Мери и когато тя научава за проекта на синовете си, побеснява. „ Лишена от фамилната помощ, Мери Бал Уошингтън идва в Маунт Вернън гневна и с желанието да откаже Джордж от това да работи с Брадок “, написа биографът Рон Черноу в книгата си „ Washington: A Life “. „ Мери упорства проектите на сина й да бъдат изяснени на момента. “ Джордж обаче демонстрира мощ. Той е решен да не отхвърля работата, само че поради цялата кавга с майка си изпуска изявление с хората на генерала в Александрия, Вирджиния.

Въпреки това, на 9 юли 1755 военачалник Брадок дружно с 1400 боеца, измежду които е и Вашингтон, пресича река Мононгахела в Пенсилвани. Тогава е атакуван от 900 индианци и французи. В борбата умират над 400 английски бойци, а стотици са ранени в това число и генерала, който няколко дни по-късно умира. Вашингтон обаче има шанс. Както и да се гледа на нещата, борбата е погром. Вашингтон предизвестява Брадок месеци наред, че английската тактичност на непосредствено нахлуване няма да издържи пред французите и индианците, които стрелят скрити зад скали. Затова и от тях едвам 23 умират, а ранените са 16.

По време на борбата самият Джордж демонстрира изключителна храброст и лидерски качества и по тази причина месец по-късно е разгласен за пълководец на армията във Вирджиния. Тогава той е единствено на 23.

За майка му обаче това няма никакво значение, тъй като тя към момента му е ядосана за това, че я изоставя и отива да се бие в една война, която нея по никакъв начин не я визира. И „ страданията “ й не престават през идващите 3 години, тъй като синът й постоянно отсъства. През декември 1758 се пенсионира от длъжността, за наслада на майка си: „ Проблемите ми нямаха край, до момента в който Джордж е в армията “, написа Мери в писмо до родственик: „ само че той към този момент напусна. “

Няколко седмици по-късно, през 1759, Джордж дава на майка си нова причина да му се ядоса – дами се за богата вдовица на име Марта Къстис. Няма сведения Мери да идва на сватбата, а доведената си внучка вижда чак след година. Историците настояват, че за оставащите й 30 години живот тя нито един път няма да посети фамилията на сина си в Маунт Върнън.

Вашингтон обаче постоянно пътува до нейната плантация и й дава пари. До началото на 70-те години на 18 век, Мери е над 60-годишна и не може към този момент да се грижи за фермата – по тази причина Джордж купува прилежащата къща до тази на сестра му Бети, където Мери прекарва последните 17 години от живота си. Въпреки доброжелателното му отношение тяхната връзка в никакъв случай не се възвръща.

 800px-Infantry,_Continental_Army,_1779-1783

Пехотинци от Континентална войска

В началото на Американската гражданска война, през 1775, Джордж е назначен за основен пълководец на новоформираната Континентална войска и още веднъж отива на война като назначава един от племенниците си да се грижи за майка му и да оправя всевъзможни финансови въпроси, които тя би могла да има. Тя обаче още веднъж е ядосана. През 1781 Мери желае от щата Вирджиния да й даде пенсия, с която да заплати някои от налозите си, само че синът й съумява да я спре преди напълно да го изложи. Това обаче утежнява в допълнение връзките им.

С времето недоволствата й става толкоз нетърпими, че той желае майка му да отиде при някое от другите си деца. Тя живее задоволително дълго, с цел да види по какъв начин синът й става първият президент на Съединени американски щати през април 1789, само че историците не намират доказателства, че даже го поздравява за триумфа. Четири месеца по-късно, през август 1789, Мери Вашингтон умира от рак на гърдата на 81-годишна възраст. Тя оставя на сина си огледало, леглото си и обичания си юрган, само че Джордж ги дава на сестра си.

Джордж отива на погребението й, само че нито той, нито някой различен произнасят тирада. Минават 40 години преди на гроба й да бъде подложен камък. Биографът Джаред Спаркс написа през 1827: „ Гробът на майката на Вашингтон не е маркиран по безусловно никакъв метод, даже и точното му място не се знае… Дълго време той може да се откри единствено по едно кедрово дърво “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР