Дори минималните количества алкохол нанасят сериозна вреда на здравето и

...
Дори минималните количества алкохол нанасят сериозна вреда на здравето и
Коментари Харесай

Дори чаша алкохол се оказа вредна за здравето

Дори минималните количества алкохол нанасят сериозна щета на здравето и осезаемо покачват вероятността от преждевременна гибел, сърдечни болести, рак и нещастни случаи, настояват специалисти на Организация на обединените нации в публикация, оповестена в реномираното научно списание “Лансет “.

Според учените всяка година над три милиона поданици на земята стават жертва на спиртните питиета.

„ Събрахме забележителен размер данни по този въпрос. Вече можем ясно да заявим, че отрицателните резултати от алкохола изчезват единствено при положение, че изпитото количество е близо до нулата.

 алкохол Thinkstock

Опроверган е митът, че една или две чашки алкохол са потребни за здравето “, твърди Емануела Гакиду от Вашингтонския университет.

В последните десетилетия учените неведнъж доказваха съществуването на връзка сред потреблението на алкохол и развиването на рак и редица други болести.

От друга страна обаче, редица откриватели разгласиха данни от изследвания, които твърдяха противоположното — умерената консумация на алкохол е по-полезна за човешкия организъм, в сравнение с е цялостното самоограничение.

Гакиду и нейните сътрудници, които работят под егидата на Организация на обединените нации, са направили най-мащабната до момента инспекция и разбор на разнопосочните изказвания.

 другарка жена вино Thinkstock

Щателно са проучени изходните данни от съвсем 1 500 научни проучвания. Според изчисленията на учените всяка година към три милиона души в целия свят намират гибелта си поради болести или произшествия, свързани с алкохола.

Най-засегнати са мъжете на възраст сред 16 и 49 години, добавя БГНЕС.

Лидери по алкохолна смъртност са страни в Африка и някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Първо място в отрицателната ранглиста заема Лесото, където на 100 хиляди души жертвите на спиртните питиета са 140. На второ място е Русия, на трето Централноафриканската република, а на четвърто Украйна.

Следващите позиции се заема от Латвия, Литва, Казахстан и Беларус.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР