Дори и при бодърстващи животни някои от участъците на главния

...
Дори и при бодърстващи животни някои от участъците на главния
Коментари Харесай

Докато сме будни, мозъкът ни може да спи

Дори и при бодърстващи животни някои от секторите на основния мозък могат да заспиват. Най-вероятно сънят им е необходим, с цел да се заредят с калций и да стартира синтезът на веществата, нужен за определяне на връзка сред мозъчните кафези.

Това, че по време на сън някои сектори от мозъка бодърстват, е известно от дълго време. Доказателства за това дава електроенцефалографът.

Наскоро обаче, се откри и противоположния резултат – пробно се потвърди, че до момента в който сме будни, някои от секторите на мозъка могат да спят.

Възможно е, сходни къси потъвания на сектори от мозъчната кора в сън, при общо бодърстване, да е всекидневно събитие и да се среща постоянно при бозайниците.

 заспала жена

Смисълът му е в това, че сънят на обособени групи неврони може да е преференциален за организма, защото част от мозъчните кафези по този начин възтановяват силите си, с цел да може, когато има потребност от тях, да са подготвени за деяние.

Тъй като изискванията на обкръжаващата среда по принцип на никое място не се трансформират всяка минута, по тази причина и не се изисква едновременното деяние на всички неврони.

Затова нервните кафези дефинират, кои от тях ще почиват и кои ще бдят. Неизвестно е обаче, на какъв принцип се дефинира това. Има обаче догатки, основани на проучвания на процесите, протичащи в невроните на мозъка при заспиване и молекулярния механизъм на процеса.

Един от белтъците-рецептори на нервните кафези - N-метил-D-аспартат, за който по-рано било известно единствено, че има някаква роля при определяне на контакт сред обособените неврони, бил проучен по-обстойно.

Независимо дали нашият мозък е безсънен или спи, този белтък е „ надъхан ” да отваря йонния си канал - белтъчната конструкция, пропускаща йони във вътрешността и на открито в клетката, при всяко възбуждане на неврона.

При заспиване глутаматът - невромедиатор, участващ в регулацията на съня, също се свързва с този рецептор, позволявайки по този начин на йоните на калция да обхванат в клетката.

Калцият, с чието присъединяване се случва съвсем всичко в нервната система, включва и изключва в клетката синтеза на редица ферменти. В резултат се укрепват невронните връзки. Ферментите не се включват, до момента в който не заспим.

Сънят е нужен на невроните, с цел да получат калций и да започват синтеза на веществата, който спомага за установяването на връзката сред клетките на мозъка. Следователно, първи ще заспиват клетките в секторите с малко калций и затруднена връзка.

Без връзка между тях невроните на основния мозък не могат да действат, по тази причина поддържането на такава връзка е най-важната задача на тези кафези и в случай че внезапно това е невероятно, те автоматизирано заспиват, с цел да се заредят с калций.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР