Дори и онези от нас, които спазват някаква диета и

...
Дори и онези от нас, които спазват някаква диета и
Коментари Харесай

Как да си приготвим мек хляб

Дори и тези от нас, които съблюдават някаква диета и са изключили хляба и хлебните произведения от менюто си, незабавно биха размислили, в случай че усетят аромата на прясно изпечен самун. Не е належащо за тази цел да ходите до близката фурна, тъй като можете да си го приготвите и сами в домашни условия.

Пълна илюзия е, че за задачата би трябвало да се снабдите с някоя от модерните през днешния ден пекарни, тъй като самун може да бъде изпечен и в най-обикновена фурна. За задачата Ви би трябвало само брашно, квас и малко сол и захар.

Домашен самун 1

Необходими артикули: 600 г брашно, 1 суха квас ( 7 г.), 1 ч. л. сол, 2 щипки захар, 370-400 мл хладка вода.

Начин на подготвяне: Смесвате всички артикули без водата в дълбока купа и вършиме в центъра на брашнената примес кладенче. В него последователно изсипвате водата като разбърквате с дървена лъжица. Идеята е да се получи хомогенно тесто, което замесвате добре и оставате да почива до момента в който удвои размерите си.

 Хляб

След като втаса хубаво се поставя върху набрашнен плот и се омесва още един път, след което се дели на две елементи и от тях се оформят два хляба.

Слагат се в намаслена тава и се изчакват да втасат още малко. Пекат се в авансово загрята на на 220 градуса фурна, която след започването на хлебчетата да порозовяват може да бъде понижена на 190- 200 градуса.

Домашен самун 2

Необходими артикули: 500 г подготвена примес за печене на ръжено-пшеничен самун, 350 мл хладка вода.

Начин на подготвяне: Изброените нагоре артикули се смесват и се разбъркват с миксер за към 5 мин.

Имайте поради, че за задачата би трябвало да бъдат употребявани само специфичните бъркалки за тесто и че миксерът би трябвало да е включен на най-високи обороти. Така приготвеното тесто се оставя за 30 мин. да втаса.

Изсипва се в намазнена тава, в която по-късно ще се пече, оформя се като самун или или няколко хлебчета и се изчаква още 45 мин за повторното му втасване. Пече се към 60 мин в най-долната част на фурната, която трбява да е авансово загрята на 230 градуса.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР