Дори и да си мислите, че сте активирали всички важни

...
Дори и да си мислите, че сте активирали всички важни
Коментари Харесай

17 неща, които никога не трябва да споделяте във Facebook

Дори и да си мислите, че сте задействали всички значими настройки в раздела за персонални данни във Фейсбук, доста е мъчно да контролирате къде в последна сметка може да се озове даден ваш пост (благодарение на вашите другари например). И единствено чрез няколко „ лайкове “ и „ споделяния “ обявата ви внезапно ще бъде забелязана от стотици хора, които даже не познавате. А това от своя страна значи, че въпросните постове стават по-откриваеми, когато някой реши да употребява търсачката на Фейсбук.

Ето за какво не би трябвало в никакъв случай да споделяте тези 17 неща.

1. Данни, свързани с вашите персонална и финансова сигурност

Никога не публикувайте домашния си адрес, телефона, годината на раждане, моминското име на майка ви или която и да е друга информация, която един злоумишлен човек би могъл да употребява, с цел да открадне самоличността ви.

2. Подсказки за паролите ви

Не публикувайте информация, която би могла да подскаже на хората за вида пароли, които ползвате, нито за тайните въпроси, които някои уеб сайтове са ви подканили да въведете.

Виж още: 10 готини трика за Фейсбук Messenger

Избягвайте изявления за домашните ви любимци от предишното, за града, в който сте израснали, за името на първото ви гадже – всичко, което би могло да бъде употребявано, с цел да се налучка вашата ключова дума.

3. Информация за местоположението ви

Ако не внимавате, можете без да желаете да разкриете всяко едно място, от което публикувате своите фотоси или текстови известия. Това е изключително неприятно в случай че имате познати, които наблюдават държанието ви в мрежата. Постове от летището напът за бленуваната ви почивка пък ще алармира на евентуалните крадци, че най-вероятно няма да сте си вкъщи дълго време.

4. Плановете ви за странствуване

Не е добра концепция да заявявате намерено, че планирате да напуснете града и да оставите дома си празен. Все повече нарушители наблюдават обществените мрежи точно за сходни изявления.

5. Хвалебствени постове

Когато се хвалите за обещано достижение или облага, надали ще извършите хубаво усещане на хората (особено на по-завистливите). Ако имате положителни вести, споделете ги по натурален метод – не търсете непотребни похвали и не карайте другите да ви завиждат за метода ви на живот.

6. Публикации, търсещи внимание

Неясно дефинирани и двусмислени постове, които си „ просят “ някой да ви зададе въпроси от вида „ Какво се е случило? “, „ Да не би нещо да не е наред? или „ Какви са положителните вести? “ са съвсем толкоз неприятни, колкото тези, търсещи похвали. Никой не обича статуси от вида на „ най-якият ден! “ или „ най-лошият миг в живота ми “. Съобразявайте се със своите другари в обществената мрежа.

7. Постове, в които има прекалено много персонална информация

Без значение дали преди малко сте се разделили с гаджето си или сте получили неприятни вести от лекаря си – не споделяйте непотребни персонални неща във Фейсбук. Окей е да публикувате нещо за някое събитие от живота ви, само че не се чувствайте длъжни да изпадате до най-големите детайлности. Преди да напишете даден пост, имайте поради, че той ще бъде прочетен от сътрудниците ви (а по всяка възможност и от шефа ви).

8. Снимки, които излагат вас или други хора

Никога не е добра концепция да публикувате фотоси, които основават неприятно усещане за вас или вашите другари. Не го правете.

9. Снимки на вашите деца или на тези на вашите другари

Много деца израстват с най-малко една дузина Фейсбук албуми, в които са документирани всичките им достижения. Техните родители обаче не се замислят какъв брой персонални или обществени са тези фотографии в реалност. Подобно на всичко останало, което публикувате, приемете, че и фотосите са обществени. Поискайте позволение от родителите на детето, преди да качите негови фотоси в профила си. А когато го извършите, избягвайте информация от вида на местонахождение или къде върви това дете на учебно заведение. Още по-малко не пишете и трите им имена.

10. Снимки, които желаете да си останат персонални

Повечето хора имат благоразумието да не разгласяват голи фотоси във Фейсбук. Струва си да се означи обаче, че не би трябвало да пращате сходни неща и през Messenger. Ако става дума за фотография, която не желаете да се появи в мрежата, не би трябвало да я предоставяте на никого или да я качвате където и да било.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР