Дори единична грешка в няколкомилиардният генетичен код в човешкото ДНК

...
Дори единична грешка в няколкомилиардният генетичен код в човешкото ДНК
Коментари Харесай

Поправка на ДНК лекува болести още в ембрионална възраст


Дори единична неточност в няколкомилиардният генетичен код в човешкото ДНК може да докара до съществени последици. Напредъкът на генното инженерство към този момент разрешава такива неточности да се откриват в точния момент и даже появяването им да се планува сполучливо, изключително при деца, които може да унаследят генетични промени от своите родители.

Нещо повече – неточности в кода на ДНК към този момент може да се поправят още преди да са предизвикали съществени здравослвони проблеми. Учени от Китай оповестяват, че са направили сполучлива корекция на ДНК при ембрион, при който повреденият генетичен код е щял да докара до животозастрашаващи проблеми след раждането.

Генетична гражданска война с голямо значение за бъдещето

Научен екип от водещ проучвателен институт в Гуанджоу, Китай, е провел първа по рода си лабораторна намеса за корекция на единична неточност в ДНК веригата на ембрион. Учените са съумели да поправят повредена нуклеотидна поредност в ДНК, която е щяла да отключи бета-таласемия в бъдещето развиване на детето, при изискване че ембрионът бъде вграден с инвитро процедура.

Таласемията е едно от най-разпространените генетично излъчени заболявания . Това е най-тежката форма на анемия, характеризираща се с нелечими проблеми със секрецията на хемоглобин. Таласемията се отключва при така наречен точкова разновидност на ДНК , при която една единствена нуклеотидна база във веригата на ДНК се размени с друга. По-конкретно става въпрос за замяна на гуанин с аденин в определн ген на ДНК.

Свързани публикации.. Важно е да знаем какви са нашите наследствени болести и да живеем по този начин, че да се предпазим 0 Надежда в епруветка 0 Всички увреждания в ДНК ли се поправят? 0

Знаейки, че ембрионът е унаследил тази точкова разновидност от единия от родителите, китайските учени съумяват да поправят тази привидно незначителна смяна в нуклеотидната поредност и да отстраняват риска от таласемия в бъдещото развиване на ембриона.

Успешното елиминиране на таласемията още в ембрионална възраст се преглежда като същинска гражданска война в развиването на генното инженерство досега. Очаква се сполучливата ембрионална корекция на ДНК, осъществена от научния екип в Китай, да постави основите за създаване на способи за превантивно лекуване на още редица генетично асоциирани болести, които са нелечими след проявяването си.

За задачата обаче ще би трябвало да се обсъдят редица етични и регулаторни съображения по отношение на това до каква степен морално и възможно е генетичното манипулиране на ембрионално ДНК, даже в случаите, когато това ще бъде от голяма изгода за здравето на бъдещия човек.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР