Дори днес, използвайки достиженията на епохата, походът към леденото кралство

...
Дори днес, използвайки достиженията на епохата, походът към леденото кралство
Коментари Харесай

Редки СНИМКИ показват суровата магия на Антарктида в миналото

Дори през днешния ден, употребявайки достиженията на епохата, походът към леденото кралство на Антарктида е задача, която изисква мощна воля и желязна устойчивост. А какво ли са изпитвали първите откриватели на континента, които с технологии от началото на XX век, са покорявали ледената пустота? Редки фрагменти, публикувани от " Дейли Мейл ", ще ви разрешат да се потопите в живота на смелите мъже, които са се впуснали в проучването на най-суровия континент. Какъв е бил животът им, какво са виждали?

Снимките от сбирки, които неотдавна са били цифровизирани, разрешават да открием през днешния ден, от уюта на домовете си, приказни гледки от Антарктида, а и да надникнем в битието на откривателите на суровата пустота.

Кадрите са от архивите на антарктически експедиции от началото на 20-ти век, които са неотдавна цифровизирани от Националния списък на Австралия и Австралийския антарктически отдел.

 Колекцията се състои от стотици черно-бели фотоси и стъклени негативи, които документират суровите условия, необикновената дива природа и всекидневието на две експедиции. Това са Австралийската антарктическа експедиция и Британската антарктическа експедиция, които са се провели през 1910 година

„ Радвам се, че тази сбирка ще бъде непокътната в границите на Националния списък за бъдещи генерации. Тези фотоси допълват други национални сбирки, документиращи проучването и проучванията на Австралия в Антарктика. Изображенията дават неповторим взор върху сложните условия, пред които са изправени откривателите. Има страхотни фотоси на неповторимата дива природа, както и фотоси, изобразяващи науката и технологиите на времето “, разказва  Саймън Фруд сподели, общоприет шеф Националния списък на Австралия.

„ Тази сбирка е рядка и скъпа. Придобиването, консервирането, дигитализирането и запазването му значи, че ще бъде налично в този момент и за бъдещите генерации. Обществеността има цифров достъп до набор от записи от ранното проучване на Антарктида  и до по-късни експедиции “, добавя помощник-генералният шеф Стивън Фокс: 

В идващите фотоси ще можете да се впуснете във вълнуващо пътешестване във времето, показващо суровия обичай на екпедициите и хубостта Антарктида.

Вижте ги:

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР