Допускам, че в САЩ са очаквали огледален отговор на Русия,

Допускам, че в САЩ са очаквали огледален отговор на Русия, ...

Изпитанието на новия Грифон и отговорът на Русия.


Допускам, че в САЩ са очаквали "огледален отговор" на Русия, т.е. изстрелване на "виновната" крилата 9М729 от ПУ на комплекс "Искандер". Ако това беше станало, в САЩ щяха да бъдат доволни, че посочването на Русия като виновник за разваляне на Договора се е оправдало.

Вместо това на 24 август т.г. Русия извърши бойно изстрелване на две стратегически балистични ракети с морско базиране - Р-30 "Булава-30" от подводния ракетоносец "Юрий Долгорукий" (проект 955 "Борей") от Баренцово море по цел на Камчатка, и с 9М29РМУ-2 "Синева" от "Тула" (проект 667БДРМ "Делфин") от район до северния полюс по цел на полигона "Чижа", Архангелска област. 

Какво демонстрира Русия с тези ракетни стрелби? Русия показва, че няма никакво намерение да извършва действия, аналогични на американските. Но за да осигури защитата си при евентуално разполагане на РСМД в Европа и на Далечния изток, руският президент постави задача на МО "да приземи" на мобилна ПУ крилатата с морско базиране 3М14 "Калибър".

На 1 юни 1988 г. влиза в сила Договорът за ликвидиране на ракетите със средна и малка далекобойност (ДРСМД), подписан на 8 декември 1987 г. между САЩ и СССР. С това беше снет надвисналият ракетен меч над Европа и в продължение на три десетилетия беше осигурена нейната безопасност. Това е така, защото до 4 май 1991 г. САЩ унищожиха 846 ракети и 289 пускови установки (ПУ) от три ракетни комплекса, в т.ч. и модифицираните крилати с морско базиране BGM-109 "Томахоук" за използване от автомобилната ПУ (с четири ядрени ракети) на комплекс BGM-109G "Грифон".

До 12 май с.г. СССР ликвидира 1846 ракети от шест комплекса и 509 ПУ от състава на 59 ракетни полка, в т.ч. изпитаният, но не развърнат мобилен комплекс РК-55 "Релеф", чиято ПУ е с 6 ядрени крилати ракети КС-122. Посочените арсенали са се произвеждали, подготвяли и контролирали от 52 обекта в САЩ и от в 117 в СССР.

На 2 август 2019 г. по инициатива на САЩ действието на договора беше прекратено.

Договорът не забраняваше извършване на научно-изследователска и опитно-конструкторска работа по РСМД, от което, под различна форма, се възползваха и двете страни.

Източник: dir.bg