Допускам, че в САЩ са очаквали огледален отговор на Русия,

...
Допускам, че в САЩ са очаквали огледален отговор на Русия,
Коментари Харесай

Изпитанието на новия Грифон и отговорът на Русия

Допускам, че в Съединени американски щати са очаквали " огледален отговор " на Русия, т.е. изстрелване на " отговорната " крилата 9М729 от ПУ на комплекс " Искандер ". Ако това беше станало, в Съединени американски щати щяха да бъдат удовлетворени, че посочването на Русия като провинен за повреждане на Договора се е оправдало.

Вместо това на 24 август т.г. Русия извърши бойно изстрелване на две стратегически балистични ракети с морско базиране - Р-30 " Булава-30 " от подводния ракетоносец " Юрий Долгорукий " (проект 955 " Борей " ) от Баренцово море по цел на Камчатка, и с 9М29РМУ-2 " Синева " от " Тула " (проект 667БДРМ " Делфин " ) от регион до северния полюс по цел на полигона " Чижа ", Архангелска област.

Какво показва Русия с тези ракетни стрелби? Русия демонстрира, че няма никакво желание да прави дейности, аналогични на американските. Но с цел да обезпечи отбраната си при вероятно разполагане на РСМД в Европа и на Далечния изток, съветският президент сложи задача на МО " да приземи " на мобилна ПУ крилатата с морско базиране 3М14 " Калибър ".

На 1 юни 1988 година влиза в действие Договорът за очистване на ракетите със междинна и дребна далекобойност (ДРСМД), подписан на 8 декември 1987 година сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики. С това беше снет надвисналият ракетен меч над Европа и в продължение на три десетилетия беше обезпечена нейната сигурност. Това е по този начин, тъй като до 4 май 1991 година Съединени американски щати унищожиха 846 ракети и 289 пускови установки (ПУ) от три ракетни комплекса, в това число и модифицираните крилати с морско базиране BGM-109 " Томахоук " за потребление от автомобилната ПУ (с четири нуклеарни ракети) на комплекс BGM-109G " Грифон ".

До 12 май с.г. Съюз на съветските социалистически републики ликвидира 1846 ракети от шест комплекса и 509 ПУ от състава на 59 ракетни полка, в това число изпитаният, само че не развърнат мобилен комплекс РК-55 " Релеф ", чиято ПУ е с 6 нуклеарни крилати ракети КС-122. Посочените арсенали са се произвеждали, подготвяли и направлявали от 52 обекта в Съединени американски щати и от в 117 в Съюз на съветските социалистически републики.

На 2 август 2019 година по самодейност на Съединени американски щати действието на контракта беше прекъснато.

Договорът не забраняваше осъществяване на научно-изследователска и опитно-конструкторска работа по РСМД, от което, под друга форма, се възползваха и двете страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР