Допълнителното финансиране за медиците ще продължи. Обмисляме сериозни реформи в

...
Допълнителното финансиране за медиците ще продължи. Обмисляме сериозни реформи в
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов: Личните лекари няма да бъдат оттласнати от здравната система

Допълнителното финансиране за медиците ще продължи. Обмисляме съществени промени в актуализацията на бюджета

“Завръщаме се последователно към естествения метод на живот. ” Това съобщи във връзка с коронавирус ситуацията в България националният представител от „БСП за България“ и заместник-председател на парламентарната Комисия по опазване на здравето проф. Георги Михайлов в предаването „Денят започва“ по Българска национална телевизия.

По неговите думи в последните дни се е основала една непотребна полемика във връзка с маските. Проф. Михайлов изясни, че този въпрос се дефинира от заповеди и наредби на министъра на опазването на здравето и такива ще бъдат издадени в идващите дни.

„Допълнителното финансиране за медиците на първа линия ще продължи още минимум 3 месеца. Имаме решение за хората, няма да ги оставим във вакуум. Обмисляме съществени благоприятни условия за смяна на финансирането на здравната система. Ще ги представим в актуализацията на бюджета.“, сподели националният представител от левицата, добавяйки, че актуализацията няма да визира единствено финансирането на медицинските експерти, а още доста неща, свързани с промяната в опазването на здравето.

В ефира на Българска национална телевизия проф. Георги Михайлов разяснява, че съотношението болнична-доболнична помощ би трябвало да продължи да се трансформира, защото сега има съществени несъответствия – имаме най-вече лечебни заведения и болнични кревати на глава на популацията в Европа. „Тук не става въпрос за закриването на лечебни заведения, а за преструктурирането им в по-ефективни форми за обслужването на населението“, обърна внимание той. Михайлов бе безапелационен, че главната част от болесттите на хората могат да бъдат лекувани в доболничната помощ, само че тези промени ще са по-дългосрочни, защото доболничната база към момента не е готова да поеме с инсталация и фрагменти тези интервенции.

„Никой на никое място не е казвал, че персоналните лекари ще бъдат оттласнати от здравната система. Няма такова нещо. Личните лекари са гръбнакът на българската медицина. Става дума за нещо доста просто – електронно опазване на здравето. То не съдържа единствено електронно досие, а доста други съставни елементи. Това ще бъде добре за всеки български жител – в случай че може, при контакт с здравно лице и при опция за достъп до информация, незабавно да бъде ориентиран към експерт, в случай че се нуждае от незабавна интервенция“, изясни проф. Михайлов.

Депутатът от Българска социалистическа партия разяснява и съвещанието на парламентарната здравна комисия. По неговите думи не е работа на Народното събрание да публикация епидимични ситуации, а на Министерството на здравеопазването, като уточни, че не Народното събрание афишира всяка година грипна зараза. Той също обърна внимание, че от Закона за здравето е изваден коронавирус, който несправедливо е бил подложен паралелно с чумата и холерата.

„Няма да се поддържат коронавирус отделения в бойна подготвеност. Създават се условия за бързо преструктуриране на болнични заведения. Този път ще премислим съществено да не блокираме огромните лечебни заведения, които са виновни за лекуването на обществено значимите заболявания“, акцентира проф. Георги Михайлов.

Той също по този начин обърна внимание, че обсъжданият законопроект в Комисията по опазването на здравето планува включването на украински бежанци в здравната ни система, само че единствено за избран интервал и при избрани условия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР