Допълнителни противоепидемични мерки влизат в сила в София от днес

...
Допълнителни противоепидемични мерки влизат в сила в София от днес
Коментари Харесай

Маските на закрито са задължителни от днес в София

Допълнителни противоепидемични ограничения влизат в действие в София от през днешния ден за интервал от 15 дни.

Мерките са въведени посредством заповед на шефа на Столичната районна здравна ревизия доктор Данчо Пенчев и ще са в действие до 19 август.

Носенето на защитни маски е наложително на закрито - в магазини, кина, театри, лечебни заведения, аптеки, оптики, профилирани институции за даване на обществени услуги и такива за обществени услуги от резидентен вид за деца и възрастни, административни институции и други места, в които се обслужват или имат достъп жителите, транспортните средства за публичен транспорт, железопътни гари, автогари, летище София, метростанции.

По отношение на огромните търговски обекти - вид мол, през вчерашния ден от здравното министерство прецизираха, че жителите следва да носят защитни маски за лице при посещаване на обособените търговски обекти в границите на мола, само че не и в общите елементи, напомня вестник Стандарт.

Изключение за носене на маска се позволява за деца до 6-годишна възраст, както и за личния състав и клиентите в заведенията за хранене и развлечения, спортуващите на закрито, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, конференции и семинари - по време на изявление, и при съблюдаване на физическа отдалеченост от метър и половина от останалите участници.

Без защитна маска ще може да се обслужват клиенти, в случай че има механични загради от стъкло или различен транспарантен материал, допускащ влажно разчистване и стерилизация.

Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити публични места, на които има скупчване на хора, ще би трябвало да съблюдават физическа отдалеченост от метър и половина.

Предоставя се опция на работодателите за образуване на работния развой от отдалеченост или обезпечаване на физическа отдалеченост от метър и половина в работните пространства. При неспособност да се обезпечи отдалеченост работещите ще би трябвало да носят защитни маски.

Свижданията в лечебните заведения ще се позволяват единствено за пациенти с престой над пет дни - по преценка на лекуващия доктор по отношение на здравословното положение на пациента и риска от заразяване с COVID-19, се показва още в заповедта.

В профилираните институции за даване на обществени услуги и институции за обществени услуги от резидентен вид за деца и възрастни ще се позволяват визити на външни лица по изключение и по преценка на шефа на институцията при съблюдаване на въведените ограничения за съблюдаване на отдалеченост и носене на защитна маска за лице.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР