Допълнителни 7 млн. - 8 млн. лева ще бъдат отпуснати

...
Допълнителни 7 млн. - 8 млн. лева ще бъдат отпуснати
Коментари Харесай

Училищата ще получат допълнително пари за психолози догодина

Допълнителни 7 млн. - 8 млн. лв. ще бъдат отпуснати на учебните заведения през идната година за назначението на психолози и педагогичен съветници. Целта е да бъдат наети още 500 експерти, разгласи министърът на образованието Красимир Вълчев в понеделник по време на конференция за партньорството сред родителите и учебното заведение.

В момента в учебните заведения и детските градини работят към 1100 психолози и педагогичен съветници. Те са назначени в по-малко от една четвърт от всички над 4300 учебни заведения и детски градини. Такива експерти има главно в огромните учебни заведения с над 400 - 500 деца, защото имат по-голям бюджет и могат да си разрешат да отделят средства за заплати. Според Вълчев с отпущането на спомагателни целеви средства по делегираните бюджети на просветителните институции от идната година психолози може да има във всяко учебно заведение или детска градина с над 400 деца.

" Надяваме се, че като им раздадем спомагателни средства, повече учебни заведения ще имат опция да назначат такива експерти ", разяснява Вълчев. Според него в дребните обитаеми места няколко просветителни институции могат да споделят един психолог или консултант.

Назначаването на още експерти е една от стъпките за справяне с експанзията в учебно заведение. Според Вълчев измежду аргументите за увеличението на случаите на експанзия е неналичието на позитивен диалог и доверие, както сред родители и учители, по този начин и в обществото като цяло.

" Доверието е в основата на актуалното обучение. Утопия е, че като сложим камери, ще решим казуса с неналичието на доверие ", сподели просветителният министър. Според него родителите би трябвало да имат доверие на учителите, че от време на време знаят по-добре кое е добре за децата им. От друга страна, преподавателите би трябвало да дават повече информация на родителите, да ги изслушват, а учебното заведение да потвърди, че реагира на случаи на непрофесионално държание и експанзия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР