Допълнителната такса при личния лекар би била проблем, ако този,

...
Допълнителната такса при личния лекар би била проблем, ако този,
Коментари Харесай

Адв. Шаркова: Личните лекари могат да въвеждат такси, но не и да ограничават достъпа на пациентите си

„ Допълнителната такса при персоналния доктор би била проблем, в случай че този, който откаже да я заплати, не може да стигне до обзор. Тогава ще има ограничение на достъпа и вероятно основаване на обстановка, в която пациентът няма да избор дали да избере тази услуга “.

Това сподели за Zdrave.net юристът по здравно право Мария Шарков по отношение на таксата „ записване на час “, въведена от тази година от столичен общопрактикуващ доктор. Казусът стана прочут, откакто майка на 9-месечно бебе алармира медиите, че е трябвало да заплати за прегледа на детето такса в размер на 7.80 лева

Педиатърът доктор Красимира Косева изясни пред Нова телевизия, че това е административна такса, която е въведена в нейната процедура от тази година.

„ Първото посещаване на майката беше през януари, когато тя е подписала контракт, че е съгласна с административната такса. Тогава не съм й взела такса. Такава ми е практиката – когато хората се осведомят, не взимам такса, на второто посещаване хората към този момент са употребявали административните услуги, по тази причина съм взела и въпросната такса ”, сподели тя.

„ Административната такса не е такса за обзор. Прегледът постоянно е бил безвъзмезден. Срещу административната такса пациентите имат опцията да контактуват с човек, който раздава часовете, освен с електронна платформа, както беше преди този момент ”, добави още доктор Косева.

„ Няма спънка общопрактикуващите лекари да вкарват спомагателни платени услуги отвън пакета, който заплаща НЗОК. Важното е обаче използването на тези услуги от едни пациенти да не лимитира достъпа до здравна помощ на останалите пациенти. Така да вземем за пример не може достъпът на пациент до обзор да бъде стеснен, в случай че постоянно с преимущество се одобряват пациенти с платени услуги. Също по този начин пациентът би трябвало да избере дадена услуга непринудено “, безапелационна беше адв. Шаркова.

По думите й обаче при положение, че доктор Косева е основала съответна организация и договорът е направен както би трябвало, е допустимо лекарят да не носи глоба.

„ Пациентите би трябвало да бъдат осведомени за типовете и цените на услугите. Подозирам, че не й е разяснено, само че пък и всеки е задължен да чете договорите, които подписва “, добави още адв. Шаркова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР