Допълнителна специализирана комплексна съдебно-техническа експертиза, изготвена от вещите лица Коста

...
Допълнителна специализирана комплексна съдебно-техническа експертиза, изготвена от вещите лица Коста
Коментари Харесай

Нова експертиза: Висока скорост е причинила катастрофата в Хитрино

Допълнителна профилирана сложна съдебно-техническа експертиза, направена от движимостите лица Коста Костов и професор Мая Йорданова, бе показана по делото за железопътното произшествие в Хитрино.
То продължава в Шуменския областен съд. Обвиняеми са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. Те управлявали дерайлиралата в ранната заран на 10 декември 2016 година в региона на гара "Хитрино " влакова комбинация, пренасяща пропилен и пропан-бутан.
При показване на експертизата, в правосъдната зала Йорданова сподели, че причина за железопътното произшествие е високата скорост, с която се е движела влаковата комбинация.
При стрелка с номер едно на стоманения път тя е минала с 81 км/ч., а при стрелка с номер пет - със 78 км/ч., като оптималната позволена скорост в гаровите коловози е 40 км/ч.
Адвокатите на подсъдимите споделиха, че одобряват експертизата единствено в писмения й тип, защото имало разлики при представянето й в правосъдната зала. Те желаеха отмора, с цел да се срещнат с протокола от предходното правосъдно съвещание от 10 януари, към което се причисли и прокурор Маргарита Георгиева.
Заседанието бе отсрочено за 14 часа.
„ Съдържащото се в писмения тип на експертизата беше нещо друго от изложено от вещото лице Йорданова в с правосъдната зала. В писмения тип написа, че поради положението на стоманения път не може да се дефинира безвредната скорост, а тук на въпрос на частното обвиняване дори сподели коя е безвредната скорост ", сподели Димитър Стефанов - юрист на един от подсъдимите машинисти.
Относно казаното от Йорданова в правосъдната зала, че причина за железопътното произшествие е високата скорост, с която се е движела влаковата комбинация, юрист Стефанов означи, че тя не е имала такава задача.
"Задачата й бе да дефинира безвредната скорост за прекосяване през стрелката и тя е написала, че не може да я дефинира ", посочи той. Адвокатът на починалите и потърпевшите при случая в Хитрино Николай Димитров сподели, че последните експертизи по делото, по претенции на отбраната на подсъдимите, са извънредно фрагментарно издигнати. Те съдържали въпроси, с които се пробват посредством фрагментарни отговори да се разколебае обвиняването на прокуратурата.
"Дори някой движимости лица не желаеха да отговорят на някой от въпросите им, защото извадени от подтекста на събитието би могло да се стигне до други заключения. За нас предните три експертизи, които бяха изслушани, също не бяха справедливи, защото също бяха с фрагментарни въпроси. Пак споделям - единствената причина за случая е скоростта ", съобщи Димитров.
„ Очакваме след почивката съдията да се произнесе по кое време ще бъде последното правосъдно съвещание в Шуменския областен съд и се надяваме това да е аварийна дата по делото - 16 януари. Нашите упования са за неоправдателна присъда, в оптимален размер”, добави той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР