Доносничеството и докладването е наследство от едно отминало време, което

...
Доносничеството и докладването е наследство от едно отминало време, което
Коментари Харесай

Адвокат: Ако докладваме на ДАНС, се превръщаме в доносници и карикатури

Доносничеството и докладването е завещание от едно отминало време, което би трябвало да остане в предишното. Това съобщи в предаването "Лице в лице " по БТВ юристът Емил Георгиев по отношение на предлагането при потребност адвокати да издават информация на свои клиенти на ДАНС, като мярка против прането на пари.

България е от дребното страни, където адвокатурата е уредена на конституционно ниво – правото на отбрана е главно човешко право. Това значи, че в случай че ние би трябвало да докладваме на ДАНС това, което нашите клиенти ни доверяват в границите на взаимоотношения адвокат-клиент – ние освен се трансформираме в посмешище, подигравка, а ние ставаме доносници, съобщи юристът.

Според ръководещите, по този начин националното законодателство ще се синхронизира с европейското. Това е чест мотив, който не е в положение да прикрие обстоятелството, че тази инструкция, която те настояват, че планува характерни правила за адвокатурата, които не се намират в нашия закон против изпиране на пари. Ние желаеме да знаем какво е направил Висшият адвокатски съвет, когато се е приемал този закон, уточни Георгиев.

По думите му, 79 мнения са постъпили от разнообразни адвокати и неправителствени организации до Висшия адвокатски съвет, само че тези документи не могат да бъдат открити. Ние си задаваме въпроса какво прави този орган, за какво го има. Ако не се бяхме вдигнали на митинг и не им бяхме поискали сметка, те какво щяха да създадат, добави юристът.

Георгиев съобщи, че в Германия този проблем е организиран, като отговорностите за откриване на информация отпадат по линия адвокат-клиент. Задължението е на разположение, единствено когато юристът интензивно съучаства в закононарушението.

Ние не желаеме да застъпваме права за юристи, които нарушават законите, ние желаеме да се съблюдават законите. Ние действаме по този начин, че да защитим ползите на хората и бизнеса, добави юристът.

Юристът съобщи, че митингът им продължава и на следващия ден. Демонстрацията ще се организира пред Висшия адвокатски съвет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР