Донка Михайлова е кмет на община Троян от 2011 г.

...
Донка Михайлова е кмет на община Троян от 2011 г.
Коментари Харесай

Донка Михайлова: Моят град е моята отговорност

Донка Михайлова е кмет на община Троян от 2011 година Избрана е с листата на Българска социалистическа партия и е един от най-успешните представителите на левицата в локалната власт. За положителните й резултати като началник, управител и собственик на община Троян тя е отличена с доста награди. Три пъти е " Кмет на годината " в разнообразни категории. Само преди по-малко от месец на тържествена гала в НДК тя получи следващото отличие от портала на българските общини Кмета.бг - " Кмет на жителите " в категория междинна община. " Това е четвъртата премия, която получавам, само че ми е най-скъпа. Има смисъл да работим, единствено в случай че подобряваме живота на жителите ни. Тази премия е за жителите на Троян! ", съобщи госпожа Михайлова.

За горделивост на троянци преди две седмици Донка Михайлова бе сложена измежду 80-те най-креативни и смели политици в Европа. Съобщението на платформата Innovation in Politics Awards 2019 изненадва и госпожа Михайлова. " Не знам кой ме е предложил, не знаех за това съревнование допреди минути, нито с какви причини жителите на Европа са дали своят вот за мен. Това е следващото самопризнание за троянци! Голямо, доста огромно самопризнание... От непознати жители на Европа за Троян ", разяснява тя, откакто научи за номинацията. Тази година за установяване на номинираните политици са дали своят вот 1067 европейски жители, които са избирали измежду 2000 препоръчани от цяла Европа политици. В уеб страницата на платформата е записано, че се гласоподава за " смели и изобретателни политици от всички равнища на ръководство и от всички демократични партии в Европа, тъй че да служат като източник на ентусиазъм за другите ".

Донка Михайлова, която троянци познават и обичат, влиза в кметското съревнование за трети мандат с ясното схващане, че борбата ще е тежка. Нейните упоритости постоянно са били община Троян да е измежду първите в страната. Досега постоянно е успявала. Затова и с горделивост показа след номинирането си за кмет за трети мандат: " Троян е дълбока тръпка в сърцето ми! В последните осем години животът и професионалните ми задължения трансфораха моя град в моя отговорност. Силно искам дружно с вас да превърнем Троян в място, в което младите да намират своята реализация, да основават своите фамилии, да отглеждат децата си. Копнея също

сърцето на Балкана

да бъде в сърцето на всеки троянец. Вярвам, че с осъществяване на задачите през идващите няколко години ще съумеем да превърнем Троян в по-привлекателно място за вложения, за бизнес, за обновяване, за отдих и туризъм, за живот. "

От своите предци троянци са наследили гордия дух и предприемчивостта. Природата също им е дарила доста. Силен подтик в развиването на общината постоянно са давали културно-историческите монументи и съхранените обичаи. Със своето местонахождение и културно завещание общината разполага с големи благоприятни условия. През последните осем години локалното управление залага на този капацитет и го употребява най-рационално в полза на хората и развиването на общината.

" Търсихме оптимално комбиниране сред обособените политики по този начин, че хората да намират тук от ден на ден благоприятни условия за реализация за себе си и за децата ", споделя Донка Михайлова. Видими са и резултати от напъните на екипа й през последните четири години. Ограничена е остротата на отрицателните демографски трендове. Всяка година се разкриват нови обществени услуги, които разрешават на хората да усещат грижата на локалната власт.

Не е направено по никакъв начин малко и за средата на троянци. Обновени и осъвременени са постройките на културните институции в града и в част от селата. Още в предходния мандат напълно бе актуализирана водопроводната и канализационната мрежа в Троян и в част от обитаемоте места в общината, което реши дългогодишни проблеми на хората. Десетилетия напред към този момент няма да имаме грижи, споделят троянци. През последните четири години е усъвършенствана енергийната успеваемост на 26 жилищни здания с 432 жилища, а сега се извършва план за възобновяване на още 2 жилищни здания с 28 жилища.

Напук на компликациите, с които се сблъскват доста обитаеми места, в Троян през последния мандат размерът на вложенията в селата от общината е повишен с 69 на 100. С 50 на 100 повече са вложенията за просвета, с 20 на 100 повече са средствата за спорт. Започна подготовката за създаване на спомагателна инфраструктура за развиване на районната система за ръководство на отпадъците, дейно се ръководят средствата и се извършват в период плановете, регистрират от екипа на госпожа Михайлова

Повече работни места и по-добри приходи

Устойчивото развиване на локалния бизнес е резултат от взаимните старания на бизнесмените и локалната власт. Ето какво споделя госпожа Михайлова: " Важна характерност за троянеца е предприемчивостта. Тук би трябвало да прибавим и уважението към традициите. Сред тях на особена респект са занаятите, които и през днешния ден хранят доста троянски фамилии. Гордост за нас е и това, че постигнахме стабилно ниски равнища на безработица. Ако при започване на мандат 2011-2015 година безработицата беше 7,2%, последните години тя към този момент е 4,2-4,5%, което е 3-4 пункта под тази на региона и на процедура демонстрира, че в Троян няма безработица. През последните години междинната брутна годишна работна заплата пораства със 7,19%, като единствено през 2017-а тя се е нараснала с 10,02% при междинен показател на потребителските цени от 0,8 до 2,8% ".

Община Троян е измежду първите и най-ефективно работещи общини, въвели електронни и сложни административни услуги, обобщава Донка Михайлова, показвайки един от ключовете за сполучливата работа с бизнеса. Приета е специфична Наредба за поощряване на вложенията в общината и Програма за привличане на вложения през 2016-2019 година Общинските концесии се ръководят по утвърден проект. През целия мандат налозите за бизнеса не са увеличавани, отбелязва Донка Михайлова още една от аргументите за положителното взаимоотношение сред бизнеса и локалната власт. В резултат на нарасналата успеваемост в ръководството на общинските земи и гори се подтиква развиването на земеделието и отглеждането на животни в общината. Това носи повече приходи за хората и растеж на приходите в общинския бюджет.

" Имаме построен Консултативен съвет по стопанска система към кмета ", споделя госпожа Михайлова. " Вече втори мандат работим доста сполучливо. Дискутираме дружно всички значими въпроси. Това е добър модел, който ни разрешава да имаме резистентен бюджет. За наша наслада Министерството на финансите във всички ранглисти за сполучливи устойчиви бюджети слага община Троян измежду най-добре работещите. В този смисъл се усещаме ненапълно независими да вземаме решения и да отговаряме на потребностите на жителите ", отбелязва госпожа Михайлова.

Устойчив растеж в туризма

През последните години община Троян се утвърждава като конкурентна туристическа дестинация за целогодишен туризъм. През 2017 година е основан туристически уебсайт за разпространение капацитета на общината - www.visit.troyan.bg. Подготвено е техническо задание за планиране за обект " Археологически комплекс Состра - реституция, експониране и социализация на римски кастел и римска крайпътна станция - I стадий ".

Една от посоките, по които работи екипът на Донка Михайлова във връзка със 150-годишнината на нашия град, е основаване на предпоставки за познаваемостта на Троян в страната и чужбина. Броят на туристите в общината, както и приходите от туристическа активност бележат резистентен растеж през последните години. " Проведохме забавна рекламна акция под мотото " 150 години Троян - 150 аргументи да го посетиш ", споделя госпожа Михайлова. " Радвам се, че тази рекламна акция през миналата година докара в Троян доста посетители и нови другари. Чест за нас беше, че българският президент Румен Радев посети Троян за празника и връчи почетния знак на президента за 150-ата годишнина на града ", добавя тя. И не крие насладата си от думите на президента: " Който желае да види най-хубавото от България, дано заповяда в Троян ", съобщи президентът Радев в своето послание към локалните поданици.

Общината ни постоянно е била измежду общините с най-хубави финансови индикатори, споделя с възприятие на виновен собственик и управител Донка Михайлова. Финансовите ни доклади се заверяват без запаси, постоянно завършваме бюджетните години без неизплатени разноски, добавя тя. Споделя всичко това, уверена в бъдещето на своя град и община. Защото знае какво е постигнала с екипа си и е подготвена и през идващите четири години да продължи дружно с троянци да чертаят общото си бъдеще.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР