Дончо Дончев е единственият български художник с изложба в ЦЕРН.Хилари,

...
Дончо Дончев е единственият български художник с изложба в ЦЕРН.Хилари,
Коментари Харесай

Тесте от карти „21 век” нарисува Дончо Дончев

 Дончо Дончев е единственият български художник с галерия в ЦЕРН. Дончо Дончев е единственият български художник с галерия в ЦЕРН.
Хилари, яхнала магарето Клинтън, Ким Чен Ум като огромно бебе с лигавник на бомбички, Ципрас – бедняк на фона на рисунка на Зевс, който краде Европа, Меркел кърми чернокожо бебе, а Ердоган е подкарал троянския си кон към Авропата. Послучай европредседателството художникът Дончо Дончев и Александър Тумпаров показват извънредно настоящия сатиричния план от 21 “карти за игра ” – оньорите плюс три жокера, на които са изобразени международни водачи и персони с голямо въздействие върху развиването на света.

Въпросните “карти ” са огромни картини с размер 88х63 см, извънредно детайлни и с доста спестовно премерена символика. Внушенията са мощни, сатирата – безмилостна и точна, по журналистически безпристрастна.
 24-king-of-diamonds-putin  24-joker-soros-ii  24-joker-assange  24-queen-of-hearts-merkel  24-king-of-hearts-trump  24-jack-of-hearts-macron  24-joker-franklin-and-zuckerberg-ii  24-jack-of-spades-kim-jong-un  24-queen-of-spades-elizabeth
“Представявям двете лица на тези политици, съгласно това по какъв начин са известни в обществото. Не заемам страни ”, споделя Дончев. Възприемането на международните водачи е спорно, по тази причина всеки от тях е нарисуван по два разнообразни метода. Форматът на карти за игра е доста удобен за такава рисунка, тъй като може да се гледа от двете страни и да покаже две разнообразни прочувствени положения на героя. Така сирийският президент Башар Асад от едната страна на изображението си е облян в кръв, а от другата с чисто лице и ръце, като зад тила му кръвта се е стекла и вадичките са образували детска рисунка на къщурка. Силвио Берлускони е демон с рогца, само че и божи човек – с изключение на прославен коцкар, някогашният италиански министър председател е и ученик на католически лицей. До м.г. беше и притежател на “Милан ” (прякорите на тима са “росонерите ” и “дяволът ”). Зад Берлускони се подават краката на витрувианският човек на Леонардо, само че обути в токчета.

Дончо Дончев работи повече от година по този план. Той е плод на доста надълбоко изследване и обсъждане. За всяка от изобразените персони художникът е изчел голямо количество информация – публикации, книги, изучавал е живота им, каква е публичната настройка към тях и е прегледал стотици изображения, с цел да улови най-характерната мимика, най-важните особености. Подборът кой водач коя карта да съставлява е съгласуван както с възрастта и външния тип на индивида, по този начин и със символиката на боите – купа нормално значи “любов ”, каро – пари и така нататък

Жокерите са 3. Те не са тъкмо политици, само че въздействат на публичното мнение и политиката, изяснява Дончев. На тях са Джордж Сорос, Зукърбърг и Джулиан Асанж. Асата са нещо като резюме. Те показват съществени проблеми на човечеството през 21 век. Асо пика съставлява “Последната вечеря ” – кървясъл зародиш, поднесен в паница и символизиращ самоизяждането на човечеството. Асо купа е изображение на “Вилендорфската Венера ” като секс кукла и демонстрира изкривеният метод, по който в съвремието се възприема любовта. Асо каро е “Лодка ”. Картата каро символизира парите, благосъстоянието, а най-голямото благосъстояние на планетата е водата, обосновава се Дончо Дончев. От едната страна на асо каро е животът, водата, а от другата – сушата. Асо спатия изобразява разрухата, войната и съставлява гнездо, в което има бомба с догарящ фитил.

Две от картините съставляват “гърбовете ” на “тестето карти ”. В центъра на тази е изрисувано око, обгърнато от серпантина от усмихнати и намръщени театрални маски.

Все още не е конкретизирано място за изложбата. Може би най-удачно е художествената ирония на международните водачи да бъде показана за първи път в НДК, където заседават министрите от Съвета на Европа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР