ДоНародното събрание на Република БългарияДо Ген. Румен Радев, президент на

...
ДоНародното събрание на Република БългарияДо Ген. Румен Радев, президент на
Коментари Харесай

Отговорност за провокациите носят тези, които са ги одобрили

До

Народното събрание на Република България

До Ген. Румен Радев, президент на РБългария

До Министерския съвет на РБългария

До Йорданка Фандъкова, кмет на София

До Европейската комисия и Европейския парламент

Копие: До средствата за всеобща информация

В последните години в България зачестиха деянията на извънредно десен екстремизъм. Родината ни стана известна в света с " Луков марш ", който събира неофашисти от цяла Европа. Дори по националната телевизия си вършат реклами на нацистките знаци и техника от Втората международна война. Държавни служители не се опасяват да показват хитлеристки знаци, а неофашисти от цяла Европа през април т.г. се събраха точно в София и учредиха европейска " Крепост Европа ". Подобни прояви са предстоящи в страна, в която антифашистите не са приети за участници във Втората международна война. Царски офицери, воювали на страната на Хитлер и взели участие в репресиите против евреи, са награждавани за присъединяване в успеха във Втората международна война, а партизани и ятаци, дали живота си в битката против фашизма 1941-1945 година, са показани като терористи и имената на убийците им са удостоени с монументи.

Обществената среда у нас явно е удобна за все по-честото потребление на езика на омразата към етноси, публични прослойки, чужденци, специалности, а от време на време - и към обществено слабите жители. Управляващите, вместо да се борят с тези рецидиви, издигнаха за евродепутат човек с крайни реакционни позиции като Александър Йорданов и той, за жалост, ще ни съставлява в Европейския парламент. Министърът на образованието целеустремено работи за замяна на историята и вместо обстоятелства, исторически взаимовръзки и процеси, вкарва в учебниците политически и идеологически клишета, целящи да оневинят присъединяване ни в хитлерофашистката коалиция, да жигосат целия интервал сред 1944 и 1989 година и създаващи условия за реваншизъм! Отрича се и се подменя смисълът на Народния съд, осъдил под наблюдението на спечелилите във войната виновниците за присъединяване ни във Втората международна война на страната на хитлерофашизма, и се оправдават репресиите против антифашистката опозиция.

Столичната община целеустремено разрушава или оставя да се разрушат материалните мемоари за предишното на страната и за нейното достолепие. Разрушен бе паметникът " 1300 " години България ", спряно бе възобновяване на Мемориала с плочите на починалите бойци от 1 и 6 софийски полкове, а т.нар Експертно-художествен съвет (ЕХС) към общината отхвърля да бъдат възобновени монументи на хора, разстреляни по улиците за единственото им " нарушение " - че са се съпротивлявали на хитлерофашизма у нас и в Европа. Мотивът е, че обществото не трябвало да се разделя! Нима има хора в нашето общество, които са радетели на фашизма? И дават ли си сметка служителите в общината какъв отзив в Европа може да им реабилитирането на фашизма?

Пак въпросните " специалисти " и " художници " от ЕХС отхвърлят одобряването на монумент на убитите в България в интервала 1941-1944 година над 200 деца, и афишират, че тази самодейност, която в последните 10 години е осъществена в доста европейски страни, била политическа, а не национална! Същият ЕХС позволи провокацията да бъдат сложени на 9 места в София пречупени червени звезди и да създадат младежко шествие " против комунизма " точно на 9 септември. Нима в действителност управниците в общината считат да убедят някого, че тези дейности не са политически и не разделят обществото? Единственото, за което се е произнесъл ЕХС, е, че счупените петолъчки... би трябвало да са по-устойчиви на странична интервенция!?

УС на БАС е наясно, че въпросните " специалисти " от ЕХС са единствено реализатори на назначилите ги от Следствен отдел към окръжна прокуратура настойници, с цел да извършват съответни политически поръчки. Тази линия на ръководството на страната и на общината не вещае нищо положително за България и в действителност разделя обществото на неофашисти, екстремисти, талибани и сърцати българи, които познават историята и се пробват, учейки се от нея, да не повтарят грешките й! Историята демонстрира, че всякога, когато бъде подценено въздействието на фашисти, нацисти, екстремисти, провокатори, последствията са жестоки за самите тях, само че и за хората, разрешили си да ги подценят! БАС счита, че сходна демонстрация е типична предизборна провокация към обществото, целяща да сплоти неофашистките и реваншистки сили в България. Отговорност за проявата и следствията от нея носят всички, които са я разрешили и подкрепили.

УС на БАС
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР