Тръмп насърчи започването на разследване за импийчмънт на Байдън от републиканската партия

...
Доналд Тръмп публично и частно насърчи усилията на републиканците в
Коментари Харесай

Доналд Тръмп публично и частно насърчи усилията на републиканците в Камарата на представителите за импийчмънт на президента Джо Байдън преди потенциалния им реванш през 2024 г., казаха два източника, близки до бившия президент.

Тръмп е следил отблизо въпроса, казаха източниците – включително разговор по телефона с представителя на Ню Йорк Елиз Стефаник, председател на конференцията на Републиканската партия в Камарата на представителите, относно стратегията на партията за импийчмънт малко след като председателят на Камарата Кевин Маккарти обяви във вторник, че се обажда неговите комисии да започнат официално разследване за импийчмънт на Байдън.

Бившият президент също вечеря в неделя с представителя на Джорджия Марджъри Тейлър Грийн в неговия голф клуб в Ню Джърси, където двамата обсъдиха разследването за импийчмънт, каза източник, запознат с разговора, каза пред CNN.

Разследването дойде на фона на нарастващ натиск от десния фланг на Маккарти да продължи импийчмънт на Байдън, въпреки че републиканците все още не са доказали обвиненията, че той е спечелил директно от чуждестранните бизнес сделки на сина си.

Два източника, близки до Тръмп, настояха, че докато той е говорил с членовете за импийчмънт и е следил напредъка на републиканците в Камарата на представителите по въпроса, той не е бил силно фокусиран върху това и не е налагал проблема.

Много източници обаче казаха, че независимо дали той налага въпроса или не, импийчмънтът неизбежно е свързан с Тръмп.

„Президентът Тръмп влезе в акаунта си в социалните медии и каза, че трябва да импийчмираме президента Байдън. Кевин Маккарти каза, че имаме разследване за импийчмънт. Вие си направете извода“, каза конгресменът Кен Бък, републиканец от Колорадо, пред CNN. „Когато президентът Тръмп говори, има много активисти, които се включват и активистите информират членовете си за това. И така, пряко или косвено, това разследване за импийчмънт беше резултат от натиска на президента Тръмп.

„Той не трябва директно да казва на хората какво иска – те знаят“, каза друг източник, близък до бившия президент.

„Президентът Тръмп не седи в Бедминстър или Мар-а-Лаго, за да ръководи Камарата на представителите и да казва на хора като мен или други какво да правят“, каза Грийн пред CNN. „Той не само се кандидатира за президент, но и печели първичните избори. Той ще бъде наш номиниран. И ние напълно очакваме той да бъде наш президент през януари 2025 г. И тогава ще работим по обща програма за напред."

Източник, който наскоро е разговарял с бившия президент, каза, че Тръмп е бил по-заинтересован от способността на Камарата да лиши средства от Министерството на правосъдието. След обвинението на Тръмп в Ню Йорк през април, той призова републиканците в Конгреса да лишат средства от „DOJ И ФБР, ДОКАТО СЕ ОПОМНАТ“ в публикация в Truth Social.

Тръмп също така е обсъдил перспективата Конгресът да отмени двата му импийчмънта, идея, която Маккарти каза, че той лично подкрепя и ще я изнесе на конференцията, за да прецени подкрепата, както CNN съобщи по-рано.

Един източник, близък до Тръмп, каза, че Маккарти е изправен пред по-интензивен натиск от страна на консерваторите в Конгреса – както по отношение на импийчмънта на Байдън, така и по отношение на задаващото се потенциално закриване на федералното правителство – отколкото от страна на Тръмп.

„Екзистенциалната заплаха на Маккарти не е Тръмп. Неговата по-голяма екзистенциална заплаха е по-твърдолинейните членове в момента да проведат импийчмънт“, каза източникът.

Във вторник представителят на Флорида Мат Гетц, съюзник на Тръмп, очерта поредица от искания, включително призоваване за приемане на законопроекти за индивидуални разходи, вместо краткосрочна временна мярка за финансиране на правителството, докато заплашваше да настоява за отстраняване на говорителя.

„Правете тези неща или се сблъскайте с предложение за освобождаване на стола“, каза той в реч в залата.

Други републиканци предупредиха, че преследването на импийчмънт на Байдън може да има обратен ефект върху партията, въпреки че подкрепиха хода на Маккарти.

Висшият републиканец от Камарата на представителите Том Коул от Оклахома каза пред репортери в сряда, че импийчмънтът на Байдън вероятно би бил лоша политика, но че той вярва, че има достатъчно, което оправдава разследването на Камарата на представителите.

„Не съм виждал някой да се справя много добре след процедура по импийчмънт. Не се получи добре за нас през 98 г. с президента Клинтън“, каза той. „Не го виждам като добра политика, но мисля, че тук има достатъчно неща, които заслужават да бъдат разгледани. И мисля, че ораторът беше прав, когато каза, че това е следващата логична стъпка.

Тръмп отдавна каза, че ще търси възмездие срещу опонентите си, ако спечели нов мандат в Белия дом през 2024 г. – обещание, което той направи отново на предизборен митинг в петък в Южна Дакота.

„Това означава, че ако спечеля и някой иска да се кандидатира срещу мен, се обаждам на главния си прокурор. Казвам, слушайте, обвинете го. Е, той не е направил нищо нередно, за което знаем – не знам, повдигнете обвинение срещу него в укриване на данъци върху доходите, ще разберете“, каза Тръмп.

Ману Раджу, Мелани Занона и Кейт Съливан от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР