Доналд Тръмп предпочете приемствеността в паричната политика, номинирайки Джероум Пауел

...
Доналд Тръмп предпочете приемствеността в паричната политика, номинирайки Джероум Пауел
Коментари Харесай

С Джероум Пауел начело на Фед Тръмп залага на приемствеността

Доналд Тръмп избра приемствеността в паричната политика, номинирайки Джероум Пауел отпред на най-могъщата банка в света, съобщи Франс прес.

Джероум Пауел е на 64 години и към този момент заема виновен пост в Управлението за федерален запас на Съединени американски щати. Той е сдържан републиканец, правист и някогашен банкер.

Ако номинирането му за четиригодишен мандат бъде одобрено от Сената, което е съвсем несъмнено, той ще смени Джанет Йелън, първата жена управлявала тази авторитетна институция, чийто мандат изтича през февруари.

" Той е мощен, той е съдбоносен, той е образован ", съобщи президентът на Съединени американски щати обявявайки нощес номинацията му в Белия Дом. Тръмп акцентира, че Пауел има неповторим опит в света на бизнеса.

" Той ще даде на държавното управление ни вероятност за действителния свят ", добави Тръмп, който също така похвали работата на Йелън и я дефинира като " изключителна персона ".

Изборът на нов централен банкер е едно от най-важните стопански решения в мандата на Тръмп, отбелязва Агенция Франс Прес.

Действията в паричната политика на централната банка могат да подтикват или да забавят темпа на най-голямата стопанска система в света при определянето на цената на кредитирането, при въздействието върху $ и оттова на всички финансови пазари в целия свят.

Джероум Пауел е мултимилионер. Той не е икономист по обучение. Член е на управителния съвет на Фед от 2012 година, номиниран по това време от президента демократ Барак Обама.

Пауел се възприема като човек на компромиса и консенсуса. През цялата си досегашна кариера той се е заел " да взема справедливи решения въз основа на най-хубавите данни, с които разполага, както повелява дългата традиция на самостоятелност на паричната политика ".

Като член на Комитета по паричната политика на УФР Джероум Пауел постоянно е следвал Джанет Йелън в нейните решения по паричната политика и е знак на приемствеността, която е успокояваща за пазарите, давайки в това време опция на Тръмп да постави личен отпечатък в ръководството централната банка като избере републиканец.

Джанет Йелън, на 71 години, е демократка, номинирана от Барак Обама през 2014 година и ще остане в историята като първата жена на този пост.

Реакцията й на номинацията на Пауел през вчерашния ден бе незабавна. Тя изрази убеденост, че той ще направлява сполучливо жизненоважната социална задача на банката.

Макар че нощес Тръмп изрази признанието си къма работата на Йелън, за първи път от 40 години американски президент не оставя на поста централния банкер, определен от неговия предходник, отбелязва Агенция Франс Прес.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР