Доналд Тръмп пак успя да разпали пожари на международните капиталови

...
Доналд Тръмп пак успя да разпали пожари на международните капиталови
Коментари Харесай

Сливането на ФИАТ-Крайслер и Рено ще роди нов автомобилен...

Доналд Тръмп отново съумя да разпали пожари на интернационалните финансови пазари, откакто в четвъртък (30.05) изненадващо разгласи, че постанова мита върху износа на Мексико към Щатите. Митата публично влизат в действие през днешния ден, като ставката е 5%. Това обаче не е всичко. Ставката ще се усилва с 5% всеки месец, до момента в който не доближи 25% през октомври. Причината за това е раздразнението на президента по въпроса с незаконните имигранти, които пресичат границата с Мексико всяка година. Границата с Мексико е „ болна тематика “ за Тръмп, много диспути се водиха за стената, която той искаше да издигне там. Последствията от решението на Тръмп се видяха още в петък (31.05), като всички пазари означиха спад от към 1%. Най-засегнати за следващ път се оказаха автомобилопроизводителите. Голяма част от вноса на японски коли в Щатите идва тъкмо от Мексико. Така компании като Нисан, Тойота и Хонда намират новината за изключително тревожна. Друга топ вест от миналата седмицата, обвързвана с автомобилния бранш, е предлагането на ФИАТ-Крайслер към Рено двете компании да се слеят. При сходно развиване новата компания би била третата най-голяма компания (по произвеждане на автомобили) в света след Тойота и Фолксваген. А в случай че включим Нисан и Мицубиши, които от години са в едно обединяване с Рено, това би се трансформирало в най-големия производител с голяма преднина пред втория. Рено, Нисан, Мицубиши и Фиат са произвели над 15 милиона автомобила през 2018 година. Тойота и Фолксваген са с малко над 10 милиона. Разбира се, сходно обединение би траяло най-малко година, в случай че изобщо двете компании съумеят да се схванат за изискванията. Най-голям акционер в Рено е френската страна с малко над 15% дял. Във ФИАТ максимален акционер е фонд, които е под ръководството на фамилия Аниели (създателите на Фиат) с 29% дял.

Изглежда малко по-интересно е и на БФБ в последната седмица. Годишните общи събрания към този момент се организират, а миналата седмица беше крайният период за издание на консолидирани доклади за първото тримесечие. Голяма част от сините чипове за родната ни борса изненадаха вложителите със мощни доклади.

Софарма АД означи над 17 милиона лв. облага

за първите три месеца, над 25% растеж по отношение на същия интервал година по-рано. Акциите на компанията нарастнаха с над 7%. Разочарованието за пазара от Софарма АД пристигна с осъзнаването, че точно фармацевтичният колос е финансирал договорката на Доверие Обединен Холдинг АД по придобиването на мажоритарен дял в Молдиндконбанк, и то, без да гласоподава отпущането на заем към Доверие на общо заседание. Най-новата компания на БФБ (но доста позната на всички), Градус АД, също изненада с доста добър доклад, облага от над 13,5 милиона лв. и забележителен растеж на приходите. На общото заседание, което ще се организира на 10.06.2019 година, акционерите ще гласоподават дали да се разпредели дял от 0,10 лв. на акция. Единствената софтуерна компания в SOFIX, Сирма Груп Холдинг АД, също означи растеж и на облагата, и на приходите си, като финансовият резултат доближи над 2,1 милиона лв.. Цената на акция обаче е една от най-падащите за последните три месеца, над 18% спад. Компанията опита да набере в допълнение капитал за вложения, само че опитът им се оказа несполучлив, след което последва и мощен спад на акциите.

Притежателите на бонови книжки,записали акции от някогашния Централен приватизационен фонд (сега Стара Планина Холд АД), би трябвало да знаят, че имат право на дял за 2018 година в размер на 0,23 лв. на акция (за физически лица). Изплащането на дивидента стартира от 10.07.2019 година. Акционерите, които съхраняват акциите си в капиталов медиатор, ще получат дивидента си в сметката си в медиатора, а тези, чиито акции са по персонална сметка в Централен депозитар, би трябвало да посетят клон на Интернешънъл Асет Банк АД след началната дата за погашение.

* Авторът е лицензиран брокер на скъпи бумаги. Представеният разбор е само с информативна и дискусионна цел и не съставлява капиталов съвет и/или рекомендация. Както създателят, по този начин и клиенти на медиатора е допустимо да имат един и/или повече от коментираните финансови активи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР