Доналд Тръмп обяви решението си да изпълни едно от най-големите

...
Доналд Тръмп обяви решението си да изпълни едно от най-големите
Коментари Харесай

Тръмп към Иран: хазартни действия и неясна стратегия

Доналд Тръмп разгласи решението си да извърши едно от най-големите си външнополитически предизборни обещания – да изтегли Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран, което администрацията на Барак Обама реализира през 2015 година. Скоро, обаче, Тръмп ще разбере, че да излезе от толкоз значима договорка не е по този начин елементарно, както наподобява в профил.

Иран и шестте международни сили (петте непрекъснати членки на Организация на обединените нации и Германия) реализираха историческо съглашение за нуклеарната стратегия на Техеран през юли 2015 година Споразумението постави завършек на глобите по отношение на Иран, траяли 9 години.

Постигнато е съглашение за нуклеарната стратегия на Иран

В Иран утвърдиха нуклеарното съглашение с шестте международни сили

Поддръжниците на визията, че нуклеарната договорка с Иран е стъпка обратно и би трябвало да бъде преразгледано считат, че въвеждането още веднъж на старите наказания, ще докара до напън върху ръководството в Техеран. Този напън, споделят те, ще даде опция на Вашингтон да предоговори договорката, която цели ограничението на нуклеарната стратегия на Иран и прекъсването на финансирането на многочислените милиции, в това число ливанската организация Хизбулла, с която Иран работи за затвърждаване на ролята си на районен състезател в Близкия изток.

Именно с помощта на освободените от договорката замразени милиарди, Иран съумя да пренасочи средства към акцията си в Сирия и да подкрепи сирийското държавно управление с над 16 милиарда $.

Реалността към глобите е по-сложна, в сравнение с счита Тръмп

Бяха нужни общите старания на две американски администрации – тези на Джордж Буш и Барак Обама, и повече от 10 години работа, с цел да може да бъдат основани ефикасни наказания против Иран. Възстановяването на глобите след решението на Тръмп ще бъде изключително мъчно начинание, като се има поради интернационалната съпротива на изтеглянето на Съединени американски щати от договорката.

Тъй като сътрудниците на Вашингтон, включително Германия, Франция и Англия, не са склонни да поддържат нова вълна от наказания, обстановката сега е печеливша за Иран. Освободен от натиска на Съединени американски щати около нуклеарната договорка, Техеран може да продължи с експанзията си, в това число и със усилване на въоръжената си стратегия, която беше отслабена – само че не спряна – след 2015 година.

Меркел: Ще създадем всичко, с цел да остане Иран в основната договорка

Тръмп не намерения за многочислените въпроси, които провокира изтеглянето на Съединени американски щати

Администрацията на американския президент ще се сблъска занапред с редица провокации. На първо време, би трябвало да бъде основана правна рамка, посредством която да бъдат въведени отначало глобите против Иран. Тези наказания, които Съединени американски щати наложи до сключването на договорката преди три години, са бюрократичен пъзел от многочислени федерални решения, президентски заповеди и стотици страници от регулации. Документацията, обвързвана със договорката, включва големи описи с имена на над 400 ирански публични лица, свързани с тях обръчи от компании и напътствие за това какво би трябвало да създадат други страни, с цел да не се нарушат глобите.

Американското министерство на финансите оповести, че по отношение на решението на Тръмп, ще бъдат въведени неотложно наказания в интервал от 90 до 180 дни. Но не е ясно какво ще включват тези наказания. Без публикуването на детайлна информация по този въпрос, се рискува предизвикването на безпорядък.

Вероятно огромните компании, които правят интервенции и на американска територия, ще се съобразят с въвеждането на нови наказания. Много други, по-малки компании, обаче, се чака да продължат контактите си с Иран, защото сега липсва конкретика какво значи повторното въвеждане на наказания. Друг проблем е и разминаването в крайните периоди на наказания – едни изтичат на 12 май, в това число тези върху Иранската централна банка, до момента в който други изтичат чак през юли и този факт провокира разстройване и комплициране.

Тръмп твърди, че може да контракти по-добра за Съединени американски щати договорка, само че сега не дава никакви сигнали, че знае по какъв начин да направи това

Санкциите на Съединени американски щати включват най-големите ирански банки и енергийни компании. В описите са включени и голям брой по-малки компании, свързани най-много с иранската Революционна армия, която в Иран служи като главен дирек за подсигуряването на властта на аятолах Хаменей.

Гвардията дава отговор също по този начин и за външните интервенции на Иран, включително в Ирак, Йемен и Сирия, където Техеран има свои милиции или поддържа обособени обединения. Тъй като тези компании имат тази значима роля, те бяха притиснати от Съединени американски щати преди 2015 година и изолирани от международната финансова система. Днес, Тръмп би трябвало да мисли за наново санкциониране на доста от тези компании. Този развой ще отнеме време, през което Революционната армия може да откри задоволително други възможности за заобикаляне на наказания. Държави като Китай и Русия биха подкрепили напъните на Техеран да подкопае въвеждането на ограничавания.

„ Компютри, телефони и таблети са разрешени “

В края на 2017 година когато в Иран имаше вълна от митинги, американското финансово министерство съобщи, че „ Съединени американски щати би трябвало да поддържат иранците в напъните им да бъдат свързани със света и да покажат какво вършат иранските управляващи “. Докато Техеран ограничаваше достъпа до приложения за замяна на известия и видео диалози, Вашингтон поддържа издаването на лицензи от американски и непознати компании за продажба на техника и компютърен програмен продукт в Иран.

Сега, когато Тръмп изтегля Съединени американски щати от съглашението, ще бъде доста мъчно за софтуерните компании да продават продуктите и услугите си в Иран, изключително в случай че управляващите в Техеран реагират с ограничавания върху тези компании.

Тръмп ще се изправи и пред дипломатически провокации

Международната общественост не застава твърдо зад въвеждането на нови наказания от страна на Съединени американски щати. Между 2006 и 2015 година Буш и Обама проведоха огромна и комплицирана дипломатическа акция, с цел да убедят непознатите държавни управления и компании да се причислят към Съединени американски щати в налагането на наказания върху Иран.

Някои страни постановиха свои лични наказания, подсилвайки по този метод Съединени американски щати в рестриктивните мерки за компании и физически лица да правят бизнес с иранците. Дори в случаите, когато държавни управления не са наложили наказания, бизнесът ограничи дейностите си с Иран, с цел да избегне наказания от страна на Съединени американски щати и тъй като имаше действителни опасения от нуклеарната стратегия на Техеран. Днес администрацията на Тръмп няма да откри сходна поддръжка.

Може би един от най-големите дипломатически проблеми, с които ще се сблъска Тръмп при налагането на нови наказания върху Иран, е да убеди потребителите на ирански нефт да лимитират потреблението си. Между 2012 и 2013 година администрацията на Обама убеди разнообразни страни да лимитират покупко-продажбите за нефт с 50%. Европа съвсем спря вноса на ирански нефт, до момента в който други огромни клиенти като Китай, Индия, Япония и Южна Корея понижиха вноса до няколко стотин хиляди барела дневно.

След Тръмп, ще нарастнат ли горивата в България

Когато глобите бяха вдигнати при започване на 2016 година, обаче, износът на ирански нефт се възвърне до 2 милиона барела дневно през 2017 година Китай и Индия са най-големите вносители на ирански нефт и надали Пекин ще понижи вноса, изключително на фона на напрежението с Вашингтон след стъпването на Тръмп и въведените от него нови цени и мита, засягащи непосредствено китайските артикули.

Европа също ще съставлява проблем, защото европейските страни подписаха голям брой покупко-продажби с Иран след 2015 година До 2017 година европейския импорт от Иран се увеличи с 800%, до момента в който износът към Иран доближи до над 4 милиарда евро. Френската петролна компания „ Тотал “ възвърне интервенциите си в Иран, като възнамерява да влага 1 милиард $ в най-голямото газово поле в Иран. Днес европейските страни не виждат причина да се лимитират в търговията с Иран – и тук, както с Китай, главен претекст може да се окаже комерсиалният напън, който Тръмп оказва с въвеждането на по-високи мита за европейски артикули.

Тръмп ще би трябвало да договаря и с Русия, и с Турция

Без Анкара и Москва дипломатическите старания на Вашингтон са лишени от тежест и Тръмп знае това добре. Той ще би трябвало да убеди Русия да стопира оповестените проекти за вложения в петролния и газов бранш на Иран. Турция пък служеше дълго време като хъб за заобикалянето на американските наказания. Обтегнатите връзки сред Съединени американски щати и Турция хвърлят сянка върху убеждението, че Анкара ще се съгласи бързо да партнира на Вашингтон в натиска върху Иран.

Съединени американски щати губи стратегическо преимущество с изтеглянето си от договорката

Изтеглянето на Вашингтон от нуклеарната договорка дава зелена светлина за иранската външна политика да ускори експанзията си освен в Близкия изток, само че и в Африка. Мароко и Алжир към този момент предизвестиха, че иранците пробват да инфилтрират фирмите им, а Мароко даже прекъсна връзки с Техеран поради съмнения за иранска поддръжка за сепаратистите в Западна Сахара.

Съединени американски щати попадат в „ мъртва зона “, в която няма да могат елементарно да наблюдават динамичността в самия Иран. Най-важния съдружник на Съединени американски щати в региона – Израел,може да ускори ескалацията си с Иран в Сирия. Сигнал за това е осъществяването на израелски удар върху иранска база край Дамаск единствено час след изказването на Тръмп за евакуиране от нуклеарната договорка.

От Тръмп може да се чака всичко, както видяхме от началото на неговия мандат до момента. Показателно е, че преди изтеглянето на Съединени американски щати от договорката, американският президент е поканил за диалози в Ню Йорк своя сътрудник Хасан Рухани. Иранският президент не посети Съединени американски щати най-вероятно поради неналичието на поддръжка за сходни диалози от страна на висшият водач аятолах Хаменей. Всъщност, с излизането от договорката, Съединени американски щати дадоха доста добър претекст хардлайнерите в Иран да засилят позициите си и да задушат още повече умерените политици в Ислямската република.

В иранския парламент изгориха алегорично американско знаме след оповестението на решението на Тръмп - вижте във видеото

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР