Доналд Тръмп наистина се размина: Той е опасност за човечеството

...
Дългогодишният кореспондент на Белия дом Браян Карем пише седмична колона
Коментари Харесай

Дългогодишният кореспондент на Белия дом Браян Карем пише седмична колона за Salon.

Но колкото и близо да изглеждаме понякога до тази тъмна и последна бездна, нека никой човек на мира и свободата не се отчайва. Защото той не стои сам. — Джон Ф. Кенеди, обръщение към Общото събрание на ООН, 25 септември 1961 г.

Лудостта на Доналд Тръмп е ясна и настояща опасност за съществуването на човечеството.

Изправен пред 78 престъпления в три различни юрисдикции, с голямо жури в окръг Фултън, Джорджия, което все още чака да се произнесе – и може би изправено пред допълнителни федерални обвинения или възможни щатски обвинения в Мичиган, Аризона и другаде – Доналд Тръмп прекара последните няколко дни в бълване излъчва изключително ниво на отрова, дори за него. Докато сегашният ни президент се занимава с икономиката, отвъдморската война и засилената агресия в Близкия изток и Азия, Тръмп се кандидатира за президент с надеждата да избегне затвора, като същевременно търси отмъщение за поражението си през 2020 г. Той безспорно е луд, или временно, или завинаги.

Може би се е настроил да се позовава на намален умствен капацитет след множество скорошни публикации в любимата му социална медийна платформа, които звучат като ужасен вик за помощ. Наречете го воят на баншитата или както искате, но сега Тръмп изглежда живо въплъщение на прочутата картина на Едвард Мунк от 1893 г. с маслена темпера, пастел и пастел „Писъкът“. Той е там само със своите поилки Kool-Aid до него, докато се топи в локва пот, грим и костюм на Rodney Dangerfield.

На сцената в Ню Хемпшир тази седмица, застанал зад ярка светлина който хвърляше груби сенки и приличаше за целия свят на прожектор в двора на затвора, фокусиран върху избягал измамник, Доналд Тръмп избухна срещу няколко от враговете си за различни измислени обиди. Последната му мишена беше Фани Уилис, прокурорът от Атланта, който вероятно ще представи доказателства пред голямо жури следващата седмица, което може да доведе до обширен набор от обвинения в рекет, свързани с последните президентски избори. Тръмп нарече Уилис (която е чернокожа) „расистка“ и разпространи истории, че тя „в крайна сметка е имала афера с ръководител на банда или член на банда“. Тя иска да го преследва, каза Тръмп, за още едно „перфектно телефонно обаждане“, едно дори „по-перфектно“ от разговора с Володимир Зеленски, който доведе до импийчмънт през 2019 г. (В по-скорошния разговор, ако държите резултат, Тръмп помоли държавния секретар на Джорджия да му „намери“ хиляди несъществуващи гласове.)

Историята продължава

В същата тази реч Тръмп намекна каква голяма услуга прави на страната, като се кандидатира отново за президент. „Можех да си почивам в Мар-а-Лаго или Южна Франция“, каза той, „което бих предпочел да съм в тази страна, честно казано.“

Това е уникална стратегия за кампанията, ако не буквално луд. Той би предпочел да е в друга държава, но има толкова голямо сърце, че ще се съгласи да управлява тази. Никога преди не съм чувал някой да води кампания за президент по този начин.

На всичкото отгоре Тръмп ни напомни, че „Ходих във финансовото училище Wharton. Никога не сме учили обвинения. Никога не сме учили арести. никога не е учил затвор. Това са болни хора, с които си имаме работа."

Може би трябваше да учи малко право, честно.

Тръмп също се ядосва, защото досега не успя да накара съдия Таня Чуткан във Вашингтон да отложи предстоящия наказателен процес, произтичащ от последното му обвинение, свързано с въстанието от 6 януари.

Може би затова изглежда толкова потен по телевизията.

Реториката на Тръмп последователно се одобрява и огънят се разпалва от консервативните членове на Конгреса, но както се съобщава в Hill, конгресменът Нанси Мейс, републиканка от Южна Каролина, наскоро каза: „Има толкова много хора, които могат да понесат, преди да кажат достатъчно е."

Наистина, всичко това вероятно ще се промени бързо. Гласоподавателите в Охайо с голямо мнозинство гласуваха тази седмица да не променят начина, по който се изменя конституцията на щата им, което вероятно ще им позволи да приемат поправка за правата на аборт тази есен. Ако републиканците се надяват да спечелят избори занапред, „умереното“ крило на Републиканската партия ще трябва да изостави Тръмп и хардлайнерите.

С други думи, светът на Доналд Тръмп се разпада.

Можехме да видим това не само в речта му в Ню Хемпшир, но и в публикациите му в социалните медии. Той нарича специалния прокурор Джак Смит „Побъркан“ и продължава да лъже за неотдавнашните обвинения срещу него – описвайки ги като нарушения на неговите „ПРАВА ОТ ПЪРВОТО ИЗМЕНЕНИЕ“ – и да обвинява Министерството на правосъдието и неговите „много бандити прокурори“ в „незаконно изтичане на всичко и всичко на медиите за фалшиви новини."

Истината е, че адвокатите на Тръмп се опитват да забавят наказателното производство, най-вече за да могат да участват в неделните токшоута и да представят случая на Доналд на медиите. Джак Смит и неговият екип са говорили само чрез обвинителния акт, което ми казаха, че Тръмп има предвид, когато говори за „незаконно изтичане на информация“.

Това едва ли е единственото доказателство, че Тръмп е изгубил слабата си представа за реалност. Други публикации са пълни с образи на ада и включват възмутителни, подстрекателни атаки срещу бившия председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси: „Тя е зла вещица, чиито съпрузи [sic] пътуването от ада започва и завършва с нея. Тя е болен и луд психопат който някой ден ще живее в АДА!"

Това са думите на човек, чиито последователи го смятат за месия. Сравнете това с това, което  Джон Ф. Кенеди каза пет месеца преди да бъде убит, в реч по време на церемонията по връчването на церемонията в Американския университет:

И ако сега не можем да прекратим различията си, поне можем да помогнем да направим света безопасен за многообразието. Защото в крайна сметка нашата най-основна обща връзка е, че всички обитаваме тази малка планета. Всички дишаме един и същи въздух. Всички ценим бъдещето на нашите деца. И всички сме смъртни.

Още не сте убедени, че Тръмп е луд? Какво ще кажете за този, след като женският футболен отбор на САЩ загуби от Швеция на Световното първенство, по-специално атакувайки Меган Рапино, американската звезда, която пропусна дузпа: „СЪБУДИ се равно на провал. Хубав удар, Меган, САЩ отиват в АДА!! !МАГА." Колко време преди да започне да крещи на децата да се махат от моравата му?

Бившият републикански конгресмен Адам Кинзингер се съгласява с мен тук, като пише в социалните медии, че Тръмп е „[l]буквално луд. Не метафорично луд. Доналд Тръмп всъщност е клинично луд."

Видях Тръмп в Белия дом и го виждам сега. През времето си като президент той често беше шумен, неприятен и обиден. Спомням си, че бях в горната зона за пресата в Западното крило и го чух да крещи за термостата в Овалния кабинет, на около 50 фута и през няколко стени.

Спомням си как ми намигна и след това извика на аз, преди той да отговори на въпроса ми - всичко това в рамките на няколко минути. Спомням си, че ми каза да седна и когато казах: „Вече седнах“, той се усмихна и каза: „Знам“.

В онези моменти повтарях това, което другите мислеха. „Той се държи като мафиотски бос“, каза авторът Дан Молдеа, който от години пише за организираната престъпност.

Да, само че сега той е като необуздан и луд мафиотски бос. Може би ще го видим да броди по улиците по пижама като Винсент „Брадичката“ Гиганте, легендарния „Странният баща“, мърморейки „Covfefe“, „Фалшиви новини“ и „Това беше перфектно обаждане“, докато уринира върху пожарен хидрант . Това би било истинско незаконно изтичане.

Но не забравяйте, че хитростта на Gigante беше акт. Хванаха го. Това не вещае нищо добро за Дони.

Крайнодесните фанатици на Тръмп отказват да го изоставят, най-вече защото не могат. Бъдещето им е свързано с него и както сигурно тоалетната хартия обикаля около чинията след промиване, така и неговите поддръжници ще го направят. Те крещят, че обвиненията са действие на „бананова република“, когато всъщност това би било да не го обвинят.

Други се оплакват, че само едната страна на историята е била чута преди тези обвинения. Така става, хора. Не можете просто да издърпате хората от улиците и да ги изправите на съд. Вие предоставяте доказателства на голямо жури от граждани, които изслушват доказателствата и след това се съгласяват, че могат да бъдат повдигнати обвинения. Феновете на Тръмп може да не повярват на това, но това защитава обвиняемия.

Някои от тях всъщност твърдят, че вярват, че Тръмп е жертва на „двустепенна съдебна система“. Те са прави, че има две нива. Но когато сте  обвинени в 78 престъпления в три различни юрисдикции, имате свой собствен частен самолет, не е нужно да получавате изстрел или да плащате гаранция и не е нужно да се отказвате от паспорта си — добре, познайте на кое ниво сте Влизам.

Искате ли ежедневен преглед на всички новини и коментари, които Salon може да предложи? Абонирайте се за нашия сутрешен бюлетин, Интензивен курс.

Тръмп или е наистина луд, или се държи така, за да се опита да избегне затвора. Неговите поддръжници не са в състояние да се адаптират към тази реалност.

Те са подкрепени от „културата на лъжите“, оркестрирана от Доналд Тръмп и спомената в последното обвинение на Джак Смит. Не е престъпление да лъжеш и той често го прави. Но именно действията, основани на тези лъжи, причиниха на Тръмп правни проблеми и доведоха до тези обвинения. Не речта. Не мислите.

Това повдига въпроса дали ние, хората, всъщност сме съзнателен вид.

Имаме много реални притеснения, включително някои от най-тежките екзистенциални заплахи, които човечеството има някога изправен. Изменението на климата, потенциалната ядрена война, гладът и глобалната милитаризация застрашават нашето оцеляване, но ние сме заседнали в разговора за този един луд SOB — очевидно не можем да разрешим другите проблеми, докато не поправим този.

Все още ние изглежда не можем да се адаптираме. Това ви кара да се чудите дали изобщо имаме умствения капацитет на катерици.

Катериците в кампуса на Белия дом са се адаптирали. Те вече не се страхуват от хората – поне от онези, които не са били погълнати от обитаващия сокол в офис сградата на Айзенхауер.

Няколко от тези катерици ще се приближат и ще изядат от ръката ви — и след това го захапете, ако не внимавате. Спомням си един от предишна администрация, който ме гледаше така, сякаш му дължа пари за наем: „Искаш ли там? Трябва да платиш.“ Много нахален човек.

Това някаква метафора ли е? Вие го разбирате.

Животните се адаптират. Изглежда сме готови да бъдем добитък за нашите извънземни господари. Шегувам се - не се притеснявам за тях. Тревожа се за глупавите, луди и твърде истински земни господари.

Доналд Тръмп представлява тази управляваща класа по най-лошия възможен начин. Той е истински вулгарин. Маниерите му са груби, езикът му враждебен, мислите му са отмъстителни и той винаги хленчи и играе картата на жертвата.

Това никога не се е променило и никога няма да се промени. Твърде много сред нас дори не го искат.

Отново се обръщам към думите на Джон Ф. Кенеди, по-малко от месец преди смъртта му, при получаването на почетна степен от Амхърст Колидж. „Една нация се разкрива не само чрез мъжете, които произвежда, но и чрез мъжете, които почита, мъжете, които помни“, каза той.

Може би най-доброто нещо, което всички ние бихме могли да направим, е да забравим напълно за Доналд Тръмп - след като той отдавна го няма. Най-доброто, което може да направи, е да се пледира за невменяемост.

Това може да е най-добрият резултат за цялото човечество.

Но не разчитайте на това. Доналд Тръмп не се интересува от човечеството. Той се грижи само за себе си – а сега инстинктите му за оцеляване се провалят.

Прочетете повече

от Браян Карем за цирка на Тръмп

Изпратете клоуни (с малки ръце): Циркът на Тръмп се завръща в окръг Колумбия – за един ден

Обвинението срещу Тръмп от 6 януари е травматично – и катарзисно: Може да се освободим от него в последно

Доналд Тръмп отприщи война срещу правителството на САЩ – и сега той не може да я контролира

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР