Доналд Тръмп. Credit: Getty images/Guliver Харесва ли ви или не,

...
Доналд Тръмп. Credit: Getty images/Guliver Харесва ли ви или не,
Коментари Харесай

Доналд Тръмп спечели! Какво означава това за космическата програма на САЩ?

Доналд Тръмп. Credit: Getty images/Guliver

Харесва ли ви или не, към този момент е реалност – Доналд Тръмп победи на изборите и на 20 януари 2017 година ще поеме кормилото на властта като 45-тия президент на Съединени американски щати.

Но какво значи всичко това за космонавтиката на страната?

На 16 септември 2016 година показах на страниците на КОСМОС БГ (източник) първичните изявления на Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп за космоса. Клинтън подчертава върху следното: “Днес, с помощта на серия от сполучливи американски роботизирани откриватели, ние знаем повече за Червената планета от всеки различен. Цел на моята администрация е да разтеглим това знание и да надградим нашите качества, с цел да стане действителност и пилотираното проучване на Марс ”. Отговорът на Доналд Тръмп беше: “Каскадните резултати на една витална галактическа стратегия са легион и могат да имат позитивен, градивен резултат върху гордостта и посоката на страната ни. Наблюденията от космоса и проучването оттатък нашето лично галактическо обграждане би трябвало да е приоритет. Ние също ще би трябвало да търсим световни сътрудници, тъй като космосът не е единствен приоритет за Америка. Цялото човечество извлича изгоди от достигането на звездите. ”

В края на октомври Тръмп акцентира, че е неудовлетворен от актуалната роля на НАСА. “Аз ще освободя НАСА от рестрикцията да служи главно като логистична организация за интензивност в ниска околоземна орбита – огромна работа. Вместо това ще пренасоча нейната задача върху галактическите проучвания ”, оповести той (източник).

Днес ще навлезем по-сериозно и с повече конкретика в проектите на администрацията на Тръмп във връзка с галактическите проучвания.

В рамките на двата мандата на Барак Обама бяха свършени някои положителни и някои неприятни неща. Добрите неща бяха свързани с прекратяването на плана за градеж на безумната държавна ракета “Арес 1 ”, която трябваше да извозва астронавти към “Международната галактическа станция ”. Вместо това бяха поощрени частните галактически компании и през днешния ден превозвачи като СпейсЕкс и Орбитал извозват товар до околоземна орбита. Скоро някои компании като Боинг и СпейсЕкс ще са в подготвеност да изстрелват и хора.

Недостатък на политиката на Обама беше, че ролята на НАСА като държавна организация беше пренасочена от проучването на далечния космос, звездите и планетите към проучването на земните климатични промени. Понастоящем организацията дава над $2 милиарда годишно за задачи, свързани с проучването на световното стопляне. В съпоставяне с това други области като астрофизиката и създаването на нови галактически технологии получаваха единствено $781.5 и $826.7 милиона годишно. Няма спор, че без значение от пламенните речи, в случай че Хилъри Клинтън беше определена, тя щеше да продължи приоритизирането на световното стопляне над галактическите проучвания (източник: Dailycaller). За голямо страдание Барак Обама даже трансферира пари от идната задача към Европа, луната на Юпитер, към проучвания, свързани с световното стопляне. Резултатите от тази политика са плачевни – през последните няколко години роботизираните полети до другите планети мощно понижиха. Тази година НАСА изстреля “Озирис-Рекс ” до метеорит, а идната междупланетна задача ще излети чак през 2018 година – “ИнСайт ” до Марс.

Това е първото нещо, което администрацията на Тръмп ще промени. Съветниците на републиканския претендент за акцията по въпросите за галактическите проучвания бяха Боб Уокър и Питър Наваро. Наскоро те разгласиха детайлна информация на страниците на SpaceNews (източници 1, 2) по отношение на бъдещите проекти на новата власт.

Дейността на НАСА би трябвало да бъде фокусирана главно върху проучвания на далечния космос, а не върху проучвания на Земята. Изследванията на Земята би трябвало да бъдат поети от другите държавни организации като NOAA. Съветниците на Тръмп считат, че до края на това столетие хората би трябвало да колонизират цялата Слънчева система. Днес организацията се занимава главно с логистични действия и е фокусирана върху “Международната галактическа станция ”. Уокър и Наваро са срещу това НАСА да е ангажирана с “политически правилен мониторинг на околната среда ”.

Съветниците са срещу финансирането на голям брой сходни ракети със средства на данъкоплатците. Те дават обещание да потърсят решения със съдействието на частния бранш, които не е наложително да изискват държавно финансиране.

За основа на новите галактически планове ще се разчита на публично-частно партньорство. Подобно партньорство освен ще помогне да се смъкнат цените, само че ще има огромни изгоди от позиция на избягването на бюрократичните структури и регулации. Съветниците на Тръмп поддържат частните компании като Орбитал, СпейсЕкс, Боинг, Върджин Галактик и Блу Ориджин и считат, че тяхната интензивност развива нововъведенията и основава високоплатени работни места.

Екипът на Тръмп е мощно обезпокоен от новите галактически начинания на Китай и Русия, които са военно-фокусирани. По отношение на военната галактическа стратегия Тръмп ще обезпечи американското господство в космоса чрез “мир посредством мощ ”. Ще бъде подложен фокус върху създаването на съзвездия от микросателити. Микросателитите доста по-трудно могат да бъдат атакувани. Освен това ще бъдат създадени нови авангардни технологии като платформи за роботизирано обслужване и презареждане с гориво.

Екипът на Тръмп счита настоящия модел за произвеждане и изстрелване на военни спътници на Съединени американски щати за стар. Ще се разчита на частни компании и това ще бъде крайъгълен камък на новата галактическа стратегия.

Работещи за акцията на Тръмп са споделили за Ars Technica, че някои скъпоструващи стратегии на НАСА като огромната ракета Space Launch System и кораба “Орион ” ще бъдат преразгледани и ще се потърси дали за тях няма някаква по-евтина частна опция.

Предстои възобновяване на Националния галактически съвет, който ще бъде ръководен от американския вицепрезидент, оповестява галактическият специалист Джеф Фост. Съветът ще би трябвало да надзирава над всички държавни галактически стратегии. За последно този съвет е работил по времето на Джордж Буш (старши). Съветникът Уокър също по този начин допуска, че в границите на администрацията на Тръмп ще бъде обърнато по-голямо внимание на опцията за осъществяване на пилотирани задачи до Луната. Администрацията на Обама изцяло подцени Луната и към този момент НАСА няма за публично сложена цел да бъдат пратени още веднъж хора към нейната повърхнина.

Ако има стратегия, която несъмнено ще поеме в позитивна посока, това ще е идната роботизирана задача на НАСА до Европа, луната на Юпитер. През последните няколко години точно републиканците в Конгреса бяха тези, които лобираха за изпращане на уред до Европа. Днес НАСА към този момент е в развой на обмисляне на тази експедиция.

Да се надяваме, че новата администрация на Тръмп ще поведе американската космонавтика в позитивна посока. Но дали ще стане? Следващите две години са преломни за космонавтиката. Най-малкото тъй като доста дълго време Съединени американски щати не разполагаше с никаква дарба да изпраща астронавти в космоса със лични ракети. Дано дейностите на новия президент по-скоро да оказват помощ, в сравнение с да пречат.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР