Доминото с кризите напомпа цените на празничните купони. Българите масово

...
Доминото с кризите напомпа цените на празничните купони. Българите масово
Коментари Харесай

Нов удар по джоба: По света промоции, у нас коледната трапез...

Доминото с рецесиите напомпа цените на празничните купони. Българите всеобщо влизат в задължения, с цел да обезпечат тържествата и подаръците в фамилията.

По традиция декември е месецът от годината, в който потреблението на родните семейства скача до небето, а редица браншове на бизнеса и търговията бележат големи обороти. Тази Коледа обаче ще счупи върховете поради доминото от рецесии, довели до всеобщ скок на цените. Българите ще платят с до 1/3 повече за празничните трапези спрямо миналогодишните празници, сподели инспекция на " Марица ". Като се прибавят разноските за дарове и пътувания, множеството семейства ще влязат в заеми или ще харчат от спестяванията си, с цел да обезпечат празничните купони по Коледа и Нова година.

Всички съществени артикули и артикули са се оскъпили фрапантно през последните 12 месеца, а съгласно специалистите тъкмо огромните празнични пазарувания ще откроят тази наклонност. Заедно с питателните артикули, по-скъпи са и съвсем всички битови услуги (ток, вода и парно), а горивата също ще останат близки до рекордните си стойности за последните 5 години.

Така пред семействата ще има два избора - да платят по-солената сметка за празниците или да компенсират скока в цените за сметка на по-свито ползване. Според ръководителя на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски през този декември потребителската кошница ще обеднее и покупателната дарба на потребителите ще намалее.

" Заплатите не се усилват съразмерно със скока на цените

на продуктите от първа нужда ", пресмята Майорски.

Причината за по-скъпите празниците е в скока на горивата и електрическата енергия за бизнеса, който докара до нови цени на всички артикули. Това изправя родния консуматор пред нож с две остриета. От една страна - всички артикули са по-скъпи, само че от друга - битовите сметки тази зима също набъбват. Според специалиста по финансово обмисляне Димитър Венков над 65% от семействата в страната ще бъдат изправени пред алтернативата дали да икономисат от топлото през декември, или от трапезата за празниците. " Хранителните артикули са скочили с близо 30 на 100, а сметките за отопление с още 15 до 20 % по отношение на предишния декември " безапелационен е Венков. По думите му, приходите на близо две трети от семейства в страната няма да понесат това оскъпяване без съответните

корекции в потреблението.

Лошите прогнози на специалистите, които настояват, че инфлацията не е достигнала своя пик, се удостоверяват от последното изследване на " Кофас ", съгласно което се чака цените да не престават да порастват най-малко доникъде на идната година. Според отчета на организацията главните фактори за инфлацията, която усеща популацията, остават храните, електрическата енергия и превоза. Напук на потребителските терзания, от " Кофас " считат, че сега следим даже изкуствено задържане на част от цените, тъй като огромните вериги се договарят със своите снабдители един път годишно и все още доста артикули са на цени, образувани още през януари.

Според показателя на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стокови тържища и борси (ДКСБТ) и отразява динамичността на цените на питателните артикули на едро, към 3 декември е на равнище от 1.720 пункта по отношение на 1.694 пункта на 26 ноември, или седмично повишаване с цели 5.26%, а годишното - с близо 20 на 100. Прогнозите за идващите две седмици са, че възходящият тренд ще се резервира.

Инфлацията при храните в проценти



Поетапните нараствания на цените през последната година не останаха незабелязани от потребителите. Въпреки това доста от родните клиенти в супермаркетите нямат точната визия какъв брой по-скъпо заплащат за избран артикул. Преди огромните празнични пазарувания " Марица " направи относителен разбор на най-популярните артикули, които участват на трапезата през декември.

Скокът при цените на едро е приблизително 15 % за главните хранителни артикули, само че до влизането им в магазина надценката за потребителите и по-високите разноски на самите вериги и търговски обекти оскъпяват с още 10 до 15 на 100 продуктите. Така две седмици преди празниците " Марица " обиколи най-големите търговски вериги в Пловдив и направи параленост на цените в тях. Данните са изведени в табличен тип и обгръщат няколко категории - цената на едро през този и предишния декември, както и междинната последна цена в пловдивските магазини за най-продаваните продукти по празниците.

От всички 24 съществени продукта максимален е скокът при хляба, олиото и месото, които към този момент подминават 30% скок в границите на последните 12 месеца. Под тепетата и в страната всеобщо литър олио се продава за към 4,70 лв., а прясно свинско месо под 11 лв. е невероятно да се откри. Пилешкото също е поскъпнало и кг замразено пиле към този момент стига близо 6 лв.. Млечните артикули към момента се движат в интервала към 10-процентното повишаване, само че крайните консуматори ще платят през тази Коледа с близо 20% повече на щанда, когато купуват кашкавал и сирене.

Зеленчуците, плодовете и варивата, наложителни за трапезата на Бъдни вечер, все още са със приблизително 15% по-скъпи по отношение на предишния декември, само че по традиция тяхната цена (особено на домати, краставици, портокали, банани и мандарини) скача в допълнение в дните преди празниците. Крайната сметка за потребителя демонстрира, че за артикули, за които за миналогодишната софра е отделил към 100 лв., този декември ще би трябвало да подготви минимум 25 лв. от горната страна.

Какво слагаме на масата: евтини колбаси от Испания, скъпа мръвка от България



Още през октомври цените на саламите и месните произведения потеглиха нагоре. Заради по-високите разноски за месопреработвателите кренвиршите, шунката и колбасите нарастнаха сред 10 и 15 % на щанда. Колбасите, които консумираме, са най-вече от вносно месо. Заради дефицит на българско свинско в преработката се влага най-вече месо от Испания, Германия и Дания, които са и най-големите производители в Европа. Родната мръвка е главно за прясна консумация, споделя Стоян Ганев - притежател на дребен месарски магазин в Пловдив. По думите му, даже и най-скъпите луканки на пазара са с вносно месо.

Причината е, че създадените у нас количества свинско и телешко не доближават, изясняват преработвателите. „ Не е загадка, че в никакъв случай не ни е стигало българското месо, изключително свинското и говеждото. Затова се постанова 40% от месото, което употребяваме, да е от български производители и 60% да добиваме от Европейски Съюз. Нашето българско месо стига единствено за прясна консумация - за транжорни и за пресните витрини”, споделя Атанас Урдажнов от Асоциацията на месопреработвателите.
Свързани вести Цената на хляба скочи със 70 ст. за седмица, покачването за два месеца е драстично
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР