Доминиканската република обяви пълно затваряне на границите си с Хаити,

...
Доминиканската република обяви пълно затваряне на границите си с Хаити,
Коментари Харесай

Доминиканската република затваря границите си с Хаити

Доминиканската република разгласи цялостно затваряне на границите си с Хаити , оповестява " Ройтерс ".

Причината е к онфликт сред двете страни по отношение на построяването на воден канал  на обща река.

Доминиканските управляващи прецизираха, че границата ще бъде затворена от тази заран, като ограничаването ще продължи " колкото е належащо " и за спазването му ще наблюдават армията и полицията. Междувременно обаче договарянията с държавното управление на Хаити ще продължат.

На този декор стотици хаитяни се завърнаха в родината си от Доминиканската република.

Над хиляда души прекосиха границата към Хаити при Уанаминте, наоколо до канала, откакто управляващите отвориха за малко пропускателния пункт през вчерашния ден следобяд за хора, които биват депортирани, или за фамилии, които желаят да се върнат в родината си.

По данни на националната миграционна работа в Уанаминте сред 250 и 300 хаитяни идват всеки ден от Доминиканската република в " доста неприятно положение ".

По-рано тази седмица специалисти от Организация на обединените нации предизвестиха, че дами от Хаити, търсещи здравна помощ за бременност и след раждане в Доминиканската република, са били задържани по време на прегледи и неотложно депортирани без опция за обжалване.

Карибската страна стегна граничната сигурност на фона на разгарящата се война сред незаконните групировки в Хаити - където се оповестява за отвличания и полово принуждение - и депортира десетки хиляди хаитяни.

Доминиканската република твърди, че строителните действия край река Масакре нарушават контракт от 1929 година

Доминиканският президент Луис Абинадер ще повдигне въпроса на посещаване в Организация на обединените нации идната седмица.

" За страдание не ни оставиха друга опция, с изключение на да предприемем фрапантни ограничения ", изясни той и добави, че Доминиканската република възнамерява построяването на два язовира , които " без съглашението биха могли доста да обиден " Хаити.

Правителството посочи, че затварянето на границата ще включва всички сухопътни, морски и въздушни пътища.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР