Доматите предлагат цвят и вкус на храната и редица ползи

...
Доматите предлагат цвят и вкус на храната и редица ползи
Коментари Харесай

А дали знаехте за тези странични ефекти на доматите?

Доматите оферират цвят и усет на храната и редица изгоди за здравето. Независимо дали ги консумирате сурови или сготвени, постоянно ще получите доста витамини, минерали, хранителни нишки и антиоксиданти от тях.

Но има и евентуални капани. Да, доматите могат да доведат до някои неприятни странични резултати. Основният детайл, открит в пресния недопечен домат, е каротеноидният пигмент ликопен. Това е химическо съединяване, което се чака да задържа рака да не се развива. Но несъразмерното приемане на този фитохимикал може да попречи на постоянните дейности на имунната ни система и да я забави.

В резултат на това нашето тяло губи способността си да се защищава от няколко постоянно срещани микробни (бактериални, гъбични и вирусни) болести. В същото време тя също по този начин става неспособна да поправи съществуващите към този момент вреди. Доматът е цялостен с киселини. Така че, несъразмерната му консумация провокира разнообразни стомашно-чревни нарушавания.

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), известна като киселинен рефлукс, е постоянно срещано чревно разстройство. Тази болест покачва равнището на храносмилателната киселина в стомаха ни, който стартира да се разсейва. Постепенно киселините стигат до стената на хранопровода и провокират чувство за парене в него. Киселините от домати могат да влошат това положение.

 Киселинен рефлукс

Така че, в случай че към този момент сте били диагностицирани с ГЕРБ или други сходни проблеми с храносмилането, неотложно би трябвало да ограничите приема на домати. Съдържанието на ликопен в доматите може да докара до някои съществени чревни проблеми, като синдром на раздразнените вътрешности. Характеризира се с остра болежка и мощен дискомфорт в корема дружно с изменени привички на червата.

Отделно от тях можете да изпитате и някои други дребни до умерени чревни проблеми като коремен газ, неприятно храносмилане, отичане на корема и така нататък Възможно е даже да докара до признаци като гадене, повръщане, диария и други Доматите са богати на калциеви и оксалатни съединения. Ако към този момент страдате от дребни проблеми с бъбреците, ще бъде в действителност мъчно за тялото ви да смила тези детайли.

В подобен случай консумирането на огромни количества домат ще бъде нездравословно за вас, защото калцият и оксалати ще се натрупват в бъбреците и ще образуват дребни до огромни камъни. Проучванията демонстрират, че ликопенът, присъстващ в семената на зеленчука, може да аргументи аномалии в мъжката простатна жлеза.

 Доматена салата

Въздействайки върху репродуктивната система, тази особеност предизвиква мощна болежка, еректилна дисфункция, затруднено уриниране и така нататък Понякога това може да докара до рак на простатата. Прекомерното приемане на ликопен може да ни донесе и алергични реакции.

Някои от признаците на алергия към ликопен включват сърбеж, обриви, уртикария, стесняване на гръдния панер, отичане на устните, чувство за парене в очите и така нататък

Продължителната и изобилна консумация на домати може да промени цвета на кожата ви. Може да ви аргументи лек оранжев нюанс.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР