Домашните растения внасят цвят и свежест в къщата, оживявайки помещенията.

...
Домашните растения внасят цвят и свежест в къщата, оживявайки помещенията.
Коментари Харесай

Отровни растения, които отглеждаме у дома и трябва да сме внимателни с тях

Домашните растения внасят цвят и прохлада в къщата, оживявайки пространствата. Но постоянно ли са безвредни? Има редица цветя, които са отровни за хора и животни.

Опасността се крие преди всичко, когато в къщата ви има дребни деца или домашни любимци, заради обстоятелството, че някои цветя биха могли да провокират тежки алергични реакции, отравяне и други неприятни и даже животозастрашаващи последствия. Нека забележим няколко отровни растения, които отглеждаме у дома и би трябвало да бъдем деликатни с тях.

Азалиите Това цъфтящо растение е красиво, само че неговите листа са мощно токсични, заради своето наличие на гликозида андромедотоксин. Признаци на отравяне са изобилното слюноотделяне, в случай че носът ви тече, очите ви сълзят и повръщате. Можете да се натровите, в случай че поставите азалията покрай вашето легло или работно бюро.

Кливия Луковичното растение е родом от Южната част на Африка. Неговите луковици провокират повръщане в случай че бъдат погълнати, а в случай че е в огромни количества, може даже да се натровите. Големите дози са мощно токсични. Кливията може да аргументи отравяния на домашните ви любимци и дребните деца при директен допир с растението.

Хортензиите Те цъфтят като дребен шубрак. Родината им е Япония. Растението е лечебно. Отравянето се получава при предозиране, а не при контакт.

Дифенбахия Всички елементи на това растение в наличието си имат отровни субстанции. Когато отровата навлезе в устната празнина, може да се появи мощно отичане, което да докара от своя страна до краткотрайно загубване на говорните функционалности, вероятни са пристъпи на астма.

Еуфорбия Това е известен тип стайно растение. Всички негови елементи и най-много листата му, в наличието си имат токсичен млечен сок, който би предизвикал мощно парещо чувство, формиране на кожни мехури и краткотрайна слепота, в случай че влезе в контакт с очите.

Фикуси Родът фикус има доста дървета и шубраци. Той е много публикувано стайно растение. Фикусите обаче отделят отровни сокове, които предизвикват раздразнение на кожата и алергии.

Монстерата Принадлежи към семейство ароиди. Сокът от това растение може да аргументи изгаряне по кожата и е рисков при допир с очите. Признаците на отравяне са мощното чувство за парене във вашата уста и гърло, изобилното обособяване на слюнка с неприятна миризма. Като цяло този тип растение е доста рисково.

Какво да вършиме, в случай че попаднете в контакт с отровно растение?

· Носете ръкавици при работа с отровни стайни растения. Трябва да се уверите, че сокът от растенията не е попаднал инцидентно в очите, устата или отворена рана. Добре е да измиете ръцете си след привършване на работа с растението.

· Ако в къщата ви имате дребни деца, тогава е по-добре да махнете такива растения. Като алтернатива - поставете ги на труднодостъпни места (висящи лавици, високи стенни ниши).

· Ако се случи отравяне, би трябвало да пиете вода, чай. Пийте деен въглен. Предизвиквайте повръщане, с цел да премахнете отровите от тялото. След оказване на първа помощ неотложно отидете в болничното заведение

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР