Домашните ни любимци обичат да споделят храната на хората. Това

...
Домашните ни любимци обичат да споделят храната на хората. Това
Коментари Харесай

Опасно ли е да даваме лук и чесън на котката?

Домашните ни любимци обичат да споделят храната на хората. Това важи освен за кучетата, само че и за котките. Някои от човешиките храни могат сполучливо да служат като лакомство на пухкавите мъркащи питомци.

Погледнато научно, представителите на семейство Котки в домовете ни въобще не се нуждаят от нашата храна. Не единствено това - много храни, които хората обичат, са токсични за котките. Специално внимание заслужават лукът и чесънът, тъй като те са тъкмо в групата на несъответствуващите за котки подправки.

Защо котката не трябва да яде чесън

Писаните са по-податливи към резултатите от яденето на чесън, даже повече от кучетата. Никога не давайте чесън на котката. Консумацията на този зарзават им предизвиква стомашно-чревно разстройство, а също така трансформира алените кръвни кафези и им пречи да транспортират О2 в тялото. Това води до анемия при домашния любим, която може да приключи съдбовно, в случай че не се лекува в точния момент.

Основното токсично вещество в чесъна за котките се споделя n-пропил дисулфит, който е присъщ за всички представители на семейство Allium. Независимо дали става въпрос за чесън в прясно, варено положение или на прах- всички разновидности са токсични за котките.

Най-вреден за котките е пресният чесън, тъй като токсините в него са по-концентрирани. Само един филиз или скилидка може да доведат до съществено заболяване на мъркащия ни домакински другар.

Ако на котето се дава риба, добре е да се ревизира дали е добре сготвена, без следи от чесън.

 Не давайте лук и чесън на котката

Защо котката не трябва да яде лук

Чесънът не е единственият представител на семейство Лукови, който е нездравословен за домашните любимци от котешкото царство. Същото важи и за даването на лук на котката.

Трябва да се заобикаля както пресният лук, по този начин и прахообразното вещество приготвено от него. Колкото по-концентриран и благоуханен е лукът, толкоз е по-токсичен за котката ни. Сготвеното месо, което се дава на котето, не би трябвало да съдържа следи от лук.

Симптоми на отравяне с лук и чесън при котката

Ако котката е яла лук или чесън, с цел да се прояви клинична картина на отравяне, първият симптом е стомашното разстройство. То може да се прояви няколко дни след потреблението, когато тялото е изчерпало компенсатолните си механизми за справяне с натравянето. Освен изявена диария при котката се следят също: липса на вкус, липса на придвижване, учестено дишане, бледи венци, уязвимост, пожълтяване на кожата.

 Ако котката яде лук и чесън

Лечение при натравяне с чесън или лук при котка

Първата стъпка е незабавна среща с ветеринарен експерт, който ще предложи средства за повръщане, в случай че лукът или чесънът са употребявани скоро. Следват кръвни проучвания за доказване на същността на болестта.

След това лекарят ще вземе решение за най-хубавото лекуване за домашния питомец. Добре е да се даде задоволително цялостна информация за употребяваното количество лук от котката и времето, което е минало оттогава.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР