Домашните ни любимци изучават света посредством вкус и обоняние. Имайте

...
Домашните ни любимци изучават света посредством вкус и обоняние. Имайте
Коментари Харесай

Най-обикновени храни, които обаче могат да навредят на домашния ви любимец

Домашните ни любимци учат света чрез усет и подушване. Имайте поради обаче, че храната, която за нас е изцяло безвредна, може да се окаже отровна за тях.

Ето лист на някои неща, с които би трябвало да бъдете изключително деликатни:

1. Лук и чесън

Лукът и чесънът съдържат сярното съединяване алил пропил дисулфид (Allyl Propyl Disulphide), което унищожава алените кръвни телца и предизвиква анемия. В редки случаи тя води до съществени нарушавания във функционалността на вътрешните органи. Симптомите са зашеметяване, повръщане, диария, незаинтересованост, ускорено сърцетуптене и могат да се появят в границите на няколко дни.

2. Лилии

Лилиите са доста красиви цветя, само че са смъртоносни за животните. Някои сортове даже имат извънредно мощен невротоксичен резултат , в случай че попаднат в храносмилателната система. Лилията съдържа субстанции, които са отровни за бъбреците. Симптомите на натравяне с лилии са липса на вкус, повръщане, извънредно уриниране, засилено слюноотделяне.

3. Грозде и стафиди

15 мл грозде е задоволително, с цел да токсини 4-5-килограмово куче! Гроздето и стафидите имат гибелен резултат върху бъбреците на животните. Внимавайте за признаци като диария, незаинтересованост, загуба на вкус, повръщане.

4. Кафе и шоколад

Кафето и шоколадът съдържат субстанции, които са рискови за котките и кучетата. Могат да причинят повръщане даже употребявани в лимитирани количества. Натуралният черен шоколад е дори по-вреден от млечния и надлежно може да докара до още по-големи провали. Кофеинът предизвиква извънредно уриниране, обезводняване, аритмия, проблеми с панкреаса, високо кръвно налягане.

5. Пилешки кокали

Пилешките кокали не са отровни, само че все пак могат да доведат до някои съществени проблеми. Когато кучето ги гризе, се строшават на дребни части, които могат да заседнат в гърлото или при усвояване да се забият в хранопровода. Дори да доближат до стомаха, е допустимо да причинят перитонит, което е извънредно рисково положение.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР