Домашната котка, позната като мау, е била почитана като символ

...
Домашната котка, позната като мау, е била почитана като символ
Коментари Харесай

Котките са били на най-висока почит в Древен Египет

Домашната котка, позната като мау , е била почитана като знак на възвишеност, изящност, непорочие и улегналост. Освен това постоянно били мумиицирани като хората.

Египетската мау произлиза от обитаващите Египет улични породи, които са запазили естествения за дивите представители на семейство Котки петнист външен тип. Тези котки са отглеждани и почитани в Египет още преди 4000 година и техни изображения се срещат в антични папируси. Египетската мау е била обожествявана, като се е считало, че тя е преобразяване на богинята Бастет (богиня на насладата, празниците, танците, музиката, плодородието, настойничка на бременните дами, както и олицетворение на животворната и лекуваща мощ на слънцето). Тя предпазвала от страшни бедствия, закриляла народа и спомагала за узряването на реколтата. Тези котки са били отглеждани в храмовете, отдадени на Бастет, както и в домовете на египетската аристокрация (тоест единствено за избрани), където са били възприемани като пълноправни членове на фамилията.

Котките мау са били на такава огромна респект, че убийството им, даже по невнимание/неволно, се наказвало със смъртно наказване.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР