Домакинства остават без помощи заради неуточнено понятие от държавата.Държавата все

...
Домакинства остават без помощи заради неуточнено понятие от държавата.Държавата все
Коментари Харесай

Домакинства остават без помощи заради неуточнено понятие от държавата

Домакинства остават без помощи поради неуточнено разбиране от страната.

Държавата към момента не е прецизирала дефиницията за енергийна беднотия, с цел да се търсят механизми за подкрепяне на семействата.

Кризата с дървата за огрев тормозила не на смешка 78-годишната Василка Таскова от Старо село. Доставката поради огромното търсене се забавила с два месеца и съществено ги оскъпила, оповестява БТВ.

“Наистина беше доста мъчно, тъй като първоначално, като ги поръчах, бяха 105 - 110 лв., до момента в който ги докарат. Има доста искащи, а дърва няма, няма кой да ги реже, да ги нацепи, и до момента в който ги докарат станаха 150 лв. ”, сподели пред bTV Василка Таскова.

Жената не получава помощи за отопление. Пенсията ѝ е малко над 500 лв., а четирите кубика излезли 600 лв..

Докато пенсионери като Василка чакат поддръжка от ръководещите, страната към момента работи по понятието енергийна беднотия. Все отново е ясно, че то ще включва три детайла – аршин за приходите, обществен статус и имущество.

Експертите пък са безапелационни, че енергийната беднотия, която визира към 2,5 млн. души у нас, не се взема решение с предоставяне на помощи, а с възобновяване на сградния фонд.

“Дефиницията за енергийна беднотия по този начин както се разисква сега, дръзвам да настоявам, че е много добра - т.е., когато извадим разноските за отопление на жилището от приходите, в случай че останем с приходи под линията на бедността, значи сме енергийно небогати и заслужаваме спомагателна поддръжка ”, сподели изпълнителният шеф на Центъра за енергийна успеваемост “Енефект ” Драгомир Цанев.

Решенията на казуса, който се отразява на 40% от популацията у нас, от дълго време са ясни за експертите.

“Има ограничения, които поддържат енергийната успеваемост, ограничения, които поддържат подмяната на остарели отоплителни уреди с нови, както знаете и фамозното саниране. Но съгласно мен най-важното е хората да стартират да получават приходи, с които да могат да си покриват сметките за сила ”, сподели икономическият анализатор доцент доктор Недялко Несторов.

Средно 19% от приходите на семействата у нас отиват за сметките за отопление.

“Най-богатите в България заплащат към 10% от приходите си за сила - толкоз, колкото в Западна Европа заплащат най-бедните в общество ”, добави той.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР