Долната камара на парламента на Испания одобри в четвъртък законопроект

...
Долната камара на парламента на Испания одобри в четвъртък законопроект
Коментари Харесай

Законът за амнистията на каталунските лидери премина важно препятствие

Долната камара на Народното събрание на Испания утвърди в четвъртък законопроект за прошка за каталунските сепаратисти , премахвайки главно затруднение пред закон, който би трябвало да дефинира втория мандат на премиера Педро Санчес, само че който и, предава Ройтерс.

Одобрението със 178-172 гласа е добра вест за Санчес след няколко политически неуспеха, в това число абсурда с маските по време на COVID-пандемията през последните седмици.

Законодателството към момента би трябвало да бъде утвърдено от доминирания от консерваторите Сенат, а консервативната Народна партия съобщи, че ще се опита да го блокира.

Но всяко несъгласие на горната камара може по-късно да бъде преодолено от долната камара при дефинитивно гласоподаване към май или юни.

Воденото от социалистите съдружно държавно управление на малцинството се надява, че постигането на консенсус по противоречивия законопроект ще спомогне за укрепването на съюза му с дребните партии, на които разчита, с цел да прокара законодателството.

Въпреки това кабинетът реши в сряда да не изпраща към този момент отсрочения законопроект за бюджета за 2024 година в Народното събрание, откакто, на фона на опасенията, че районният политически спор, който провокира този ход, може да се трансферира в националния конгрес и да навреди на поддръжката за кабинета.

" Стремим се да сложим завършек на ерата на борбата и да отворим нова епоха на помиряване ", сподели депутатът социалист Паткси Лопес по време на развълнуван парламентарен спор.

Лидерът на Народната партия Алберто Нунес Фейхоо сподели, че законопроектът единствено демонстрира слабостта на Санчес и неговото " послушание " на настояванията на сепаратистите. Консерваторите настояват, че дейностите на социалистите заплашват върховенството на закона.

През януари, в, Junts - каталунската партия, която изиска законопроекта за прошка в подмяна на поддръжката за новия мандат на Санчес предходната година - гласоподава срещу него, тъй като той не можеше да подсигурява, че някои сепаратисти, в това число намиращия в заточение водач Карлес Пучдемон, ще бъдат обхванати от него .

" Амнистията дава отговор на задачата... да се преодолее неправилен интервал на правосъдна и полицейска принуда против политическо придвижване ", написа Пучдемон в обществената медийна платформа X след гласуването, наблягайки, че това " не поставя точка " на упоритостите за самостоятелност на Каталуния.

Законопроектът ще обгръща всички събития, свързани със сепаратисткия блян на Каталуния от 2011 година, в това число референдума за самостоятелност през 2017 година, който беше разгласен за противозаконен от съдилищата.
 Пучдемон предизвестява, че е подготвен да смъкна испанския министър председател Санчес
Пучдемон предизвестява, че е подготвен да смъкна испанския министър председател Санчес

Жунтс ще отдръпна поддръжката си в случай че няма задоволителен прогрес в договарянията за самостоятелност на Каталуния
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР