Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект

...
Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект
Коментари Харесай

Франция одобри законопроект, наказващ бързата мода като тази от Shein и Temu

Долната камара на Народното събрание на Франция утвърди в четвъртък законопроект, налагащ наказания върху свръхбързи фешън артикули, продавани от компании като китайската Shein, целящи да оказват помощ за компенсиране на тяхното влияние върху околната среда.

Законопроектът приканва за последователно увеличение на санкциите до 10 евро ($11) за обособен детайл от облеклото до 2030 година, както и за възбрана на рекламата на такива артикули. Всички законодатели с право на глас единомислещо утвърдиха законопроекта, който ще се насочи към Сената, преди да стане закон.

Популярността на стилните търговци на дребно Shein и Temu, които усилват поръчките въз основа на търсенето с помощта на ултра-гъвкавите вериги за доставки, разстроиха бранша на търговията на дребно, до момента в който одобрени играчи като Zara и H&M не престават да разчитат значително на прогнозиране на желанията на купувачите.

„ Тази еволюция на бранша на облеклото към ефимерна мода, съчетаваща увеличени размери и ниски цени, въздейства върху навиците за покупка на потребителите, като основава импулси за покупка и непрекъсната потребност от възобновяване, което не е без екологични, обществени и стопански последствия “, се споделя в законопроекта.

Shein сподели в изказване за Reuters, че облеклата, които създава, дават отговор на съществуващо търсене, което разрешава процентът на непродадените му облекла да остане непрекъснато в ниски едноцифрени цифри, до момента в който обичайните играчи могат да имат до 40% боклуци.

Добавя се, че единственото влияние на законопроекта ще бъде „ утежняване на покупателната дарба на френските консуматори във време, когато те към този момент усещат въздействието на рецесията с разноските за живот “.

Пишейки на X, министърът на околната среда на Франция, Кристоф Бешу, разказа законопроекта като „ огромна стъпка напред “, добавяйки: „ Беше направена огромна стъпка за понижаване на екологичния отпечатък на текстилния бранш. “

Законопроектът идва откакто френското министерство на околната среда съобщи, че ще предложи възбрана на Европейския съюз върху износа на употребявани облекла в опит да се оправи с влошаващия се проблем с текстилните боклуци.

Миналата година страната започва скица за ремонт, с цел да насърчи хората да поправят остарели облекла и обувки, вместо да ги изхвърлят. Френското държавно управление даде обещание 154 милиона евро (168 милиона долара) за самодейността, която възвръща на купувачите до 25 евро (27,20 долара) за всяка дреха, която са ремонтирали. Групата с нестопанска цел, натоварена да ръководи схемата, Refashion, споделя, че 3,3 милиарда продукта облекла, долни дрехи и обувки са излезли на френския пазар през 2022 година Тогава министерството на екологията на страната сподели, че французите изхвърлят 700 000 тона облекла – две трети от които приключват на сметищата – всяка година.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР