Доларът се понижава в петък сутринта след дългосрочен растеж и

...
Доларът се понижава в петък сутринта след дългосрочен растеж и
Коментари Харесай

Доларът спада, злато поскъпва - страх за глобалните икономически перспективи

Доларът се намалява в петък сутринта след дълготраен напредък и възобновяване на тригодишни максимуми по отношение на йената и еврото. Златото покачва цената си поради опасенията за световните стопански вероятности, сочат данните от днешната търговията.

Общата валута пораства във връзка с американската с 0,63% - до $1,0759 за евро спрямо $1,0692 за евро в края на търговията в четвъртък.

Еврото по време на предходната сесия падна към $ до най-малко от пролетта на 2017 година след публикуването на негативни статистически данни за еврозоната. Германският проучвателен институт IFO заяви, че показателят на бизнес климата в Германия падна до 87,7 пункта през март от ревизираното февруари равнище от 96 пункта.

" Зелените пари " поевтиняха по отношение на японските до109.75 йени за $ по отношение на предходното затваряне от 110.69 йени за $. Вчера в пода на търговията курсът на $ скочи до 111,36 йени - най-високият от март 2017 година насам.

Еврото също се намалява към йената и се разменя през днешния ден по 118,92 йена по отношение на 118,37 йена за евро при затварянето в четвъртък.

Фунтът стерлинг скочи с 1,86% към американската валута, до $1,1699 за паунд от Щатски долар 1,1485 за паунд в предходния работен ден, а към еврото - с 1,49%, до 1,0903 евро за паунд против 1,0743 евро за паунд през вчерашния ден.

Цената на златото се покачва в петък заради опасения за внезапно закъснение на международния стопански напредък през тази година, което усилва търсенето на по-надеждни активи.

Априлските фючърси за злато на Нюйоркската борса Comex нарастват с 0,67% до Щатски долар 1489,2 за тройунция. Цената на майските фючърси за среброто се увеличи с 4,01% до $12,62 за унция.

Инвеститорите са загрижени за забавянето на световния стопански напредък вследствие на разпространяването на ковид. Много икономисти понижават прогнозите си за напредък на международния Брутният вътрешен продукт. Международната рейтингова организация Fitch в четвъртък понижи съвсем на половина прогнозата си за напредък на международния Брутният вътрешен продукт през 2020 година - до 1,3% от 2,5%, предстоящ през декември 2019 година

" Златото резервира позицията си на благонадежден актив и демонстрира по-добър подтик спрямо други артикули ", споделя икономистът на National Australia Bank Джон Шарма пред Reuters.

На фона на пандемията от ковид, пазарите остават извънредно нестабилни. Правителствата и централните банки на разнообразни страни подхващат невиждани ограничения за поддръжка на стопанската система, пробвайки се да предотвратят световна криза и да стабилизират пазарите.

" Световните пазари към момента са доста, доста нервни. Хората се пробват да извлекат пари по всевъзможен вероятен метод ", сподели Ейм Шпейзър, икономист от Westpac Banking Corporation, представен от Reuters. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР