Документи с невярно съдържание, свързани с третирането на над 9

...
Документи с невярно съдържание, свързани с третирането на над 9
Коментари Харесай

Бивш екоминистър: Спецпрокуратурата е прикрила документи за мафиотски боклук

Документи с погрешно наличие, свързани с третирането на над 9 хиляди т боклуци, складирани край Плевен, са изчезнали от архива на екоминистерството, откакто са били " конфискувани и покрити " от Специализираната прокуратура. Това твърди в своя обява във фейсбук някогашният министър на околната среда и водите Асен Личев, представен от Dnevnik.bg.

Към обявата си той е приложил копие на писмо, изпратено при започване на октомври предходната година от шефа на районната екоинспекция в Плевен Стефан Цанев до дирекция " Управление на отпадъците и запазване на почвите " в министерството (по това време Личев към момента е заемал поста във втория длъжностен кабинет на Стефан Янев).

В писмото си Цанев твърди, че всички документи по случая с деветте хиляди тона отпадък, импортиран от Италия и съхранявани на площадка на компанията " Феникс Плевен ", са били конфискувани от следовател в Специализираната прокуратура и Окръжната прокуратура в Плевен. Това е отразено в два приемо-предавателни протокола - надлежно от 1 февруари и 28 май 2020 година

" Случаят касае 9 хиляди тона отпадъци от италианската ндрангета

складирани на площадката на компанията " Феникс Плевен ", твърди в обявата си Личев. Според него България не може да върне тези отпадъци назад в Италия, защото от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Плевен, при съдействието на Министерство на околната среда и водите има издадени документи с погрешно наличие, удостоверяващи, че боклуците са рециклирани и към този момент са с изменен код, указващ какъв брой рискови са те за околната среда.

Пак съгласно днешната обява на Личев " тези документи в оригинал са конфискувани и покрити ", а резултатът от това е, че в архива на Министерство на околната среда и водите към този момент няма истински документи, " свързани с престъпното действие ", няма разследвани и наказани служебни лица, само че " има налични 9 хиляди тона истински отпадъци на италианската мафия на противозаконната площадка на " Феникс Плевен " ЕООД ".

Твърдението, че става дума за " мафиотски отпадък "

е отразено и в публична обява в уеб страницата на екоминистерството от 8 декември м.г. - последните дни преди влизането в пълномощия на постоянното държавно управление на Кирил Петков. Текстът е озаглавен: " На " Феникс Плевен " е формиран акт за към момента неотстранените близо 9 хиляди тона мафиотски отпадък. "

Според наличието на обявата на 6 август м.г. на " Феникс Плевен " е било разпоредено в 30-дневен период да извърши екологосъобразно отнасяне за своя сметка на въпросните. След като това предписание не е било изпълнено, на компанията е бил формиран акт за административно нарушаване.

Още на 4 януари 2020 година следствие на българската редакция на " Дойче веле " демонстрира, че през 2019 година площадката с рисковите бали с отпадък в Плевен е била тествана от Регионална инспекция за опазване на околната среда общо пет пъти. Нито една от тези инспекции обаче не е установила нарушавания на екологичното законодателство. Въпреки това Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата са почнали инспекция на площадката, където е бил складиран боклукът.
По мотив същата инспекция пред Би Ти Ви окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова декларира, че

площадка очевидно нарушава условията за предпазване на боклуци

Аргументите ѝ за това са, че боклукът е в разпръснато положение, на мястото няма ток и вода, нито машини за преправка. Как локалната екоинспекция в Плевен не е разкрила тези забележими нарушавания при петте си инспекции през 2019 година не оказва се. По-късно пред БНР Савова е обяснила единствено, че " някои длъжностни лица не са изпълнили отговорностите си, свързани с контролните функционалности на съответната районна ревизия за запазване на околната среда и водите ".

Друго следствие по същия случай, този път на журналиста Валя Ахчиева, сподели, че, откакто е иззела всички истински документи по проблема с отпадъците, импортирани в България от " Феникс Плевен ", Специализираната прокуратура ги е изпратила в Специализирания углавен съд. Там те са били приобщени към напълно друго дело за импорт на рискови боклуци. Така съгласно Ахчиева

всякаква опция за покачване на обвинявания по случая е била минирана

Оригинални документи по проблема, съхранявани от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Плевен, и Министерство на околната среда и водите са били конфискувани през 2020 година и от прокурор Красимир Ангелов от Върховната административна прокуратура. В този случай вместо да изпрати цялата кореспонденция на способената прокуратура за покачване на обвинявания, Ангелов е прекратил преписката, след което тя е била архивирана.

Бившият министър на околната среда и водите Асен Личев отхвърли да разяснява обявата си във Facebook, преди по случая с изземането на документи от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Плевен, да се произнесе публично Министерството на околната среда и водите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР