Документалната изложбата проследява някои основни моменти от живота и дейността

...
Документалната изложбата проследява някои основни моменти от живота и дейността
Коментари Харесай

Документална изложба „В изгнание“ показват в Държавния архив

Документалната изложбата наблюдава някои съществени моменти от живота и активността на цар Симеон ІІ преди завръщането му в България. Акцентира върху неговото семейство преди изгнанието през 1946 година. За първи път се демонстрира Манифеста към българския народ на цар Борис ІІІ от 3 октомври 1918 година за встъпването му на престола.

Пребиваването и образованието на цар Симеон ІІ през 1958 година във Военната академия „ Вали Фордж “, Пенсилвания, Съединени американски щати, и сватбата му с Маргарита Гомес-Асебо през януари 1962 година Отбелязано е неговото пълноправие и активността му през идващото десетилетие.

Особено място е отделено на благотворителната му активност измежду българската емиграция и основания специфичен „ Фонд за подкрепяне на българските емигранти “. Многобройни са благодарствените писма от наши съотечественици, на които е изпратена материална помощ. С поредност от значими документи е емфатичен стремежът на цар Симеон ІІ да сплоти българската емиграция с одобрение на основаването на Временно българско посланичество на 7 януари 1958 година и по-късно на съвещателния орган „ Съвет на стоте “.

Проследени са част от връзките му с някои български емигрантски политически и културни организации. Отделно е показана част от кореспонденцията му с владетелски фамилии, с български интелектуалци в заточение, с хора на изкуството, музикални дейци, българското духовенство, с медии и други Изложбата приключва с визитата на цар Симеон ІІ в България през 1996 година

Основно са употребявани документи от фонд 1507К на Централен държавен списък, дарени персонално от цар Симеон ІІ, както и фотоси и документални свидетелства, съхранени във фондове на Държавен списък - Пловдив. Изложбата е проведена взаимно с Фонда за запазване на историческото завещание „ Цар Борис и Царица Йоанна “.

Експозицията може да бъде забелязана от 17 ноември до 5 декември 2017 година в Изложбена зала на Държавен списък – Пловдив, ул. „ Кракра “ № 11.
тагове галерия " Изгнание " държавен списък цар Симеон II
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР