Документален филм показва за първи път удостоверението на Христо Ботйов

...
Документален филм показва за първи път удостоверението на Христо Ботйов
Коментари Харесай

България дарява на Сорбоната вариант на „Златната книга на песните“

Документален филм демонстрира за първи път удостоверението на Христо Ботйов за участие в масонска ложа

Екип откриватели показа вид на „ Златната книга на песните “, преди тя да отпътува за Сорбоната. Творбата е инкрустирана с 23-каратово злато, направена е от дърворезбаря Николай Симеонов и е отпечатана от издателство „ Нитон “, с поддръжката на Христо Дамянов и „ Болгар капитал “.
Оригиналът на тази книга е основан при започване на XX в. по самодейност на управлението на Сорбоната в Париж и се съхранява в архива на този международно прочут университет. В книгата са показани едни от най-известните философи и драматурзи, писатели и поети от целия свят: Уилям Шекспир, Йохан Волфганг декор Гьоте, Пол Верлен, Шарл Бодлер, Лев Толстой, Александър Пушкин и други Между тях е и Христофор Ботйов. Със златни букви там е изписано и четиристишието „ Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят сводът небесен; гора зашуми, вятър повее, Балканът пее хайдушка ария! “.
Тъй като книгата в Сорбоната е скъпа, до през днешния ден тя остава недостъпна за необятната публика. Затова при започване на 2021 година по концепция на трима съидейници: младият откривател и журналист Иван Тренев, проф. д. ик. н. Евгений Сачев и Николай Тончев – притежател на издателство „ Нитон “, по сходство на оригинала, бе формиран българският вид на „ Златната книга на песните “, който ще бъде изложен в библиотеката на Сорбоната.
„ Освен Христофор Ботйов, сме присъединили и фрагменти от произведения на: Пейо Яворов, Никола Вапцаров, Георги Стойков Раковски и Васил Левски. Българското издание дава опция в бъдеще да бъдат дописвани и други значими поети и писатели “, заяви проф. д. ик. н. Евгений Сачев. По думите му „ преди да отпътува за Париж, „ Златната книга на песните “ ще бъде показана в институции и библиотеки у нас “.
Утре ще бъде и премиерата на втората серия на документалния филм „ Ботйов оттатък понятното… “, който демонстрира за първи път незнайни до през днешния ден исторически обстоятелства и свидетелства за живота и делото на поета, революционера, журналиста, издателя и философа Христофор Ботйов.
 Може да бъде изображение с 2 души и брада
„ Надяваме се феновете и най-много младежите да имат опцията да прекроят визията си за този популярен българин, тъй като той е доста повече от казваното за него до момента “, показа откривателят Иван Тренев и издаде в задатък, че „ филмът демонстрира за първи път удостоверението на Ботйов за участие в масонска ложа, както и безспорни доказателства за тесните му връзките с известни персони от европейска и международна големина като: Николай Судзиловски, Карл Маркс, Джузепе Мацини, Джузепе Гарибалди, Пьотр Лаврович Лавров, Михаил Бакунин и други, а също и удостоверението му за участие масонска ложа “.
 Може да е черно-бяло изображение с 2 души, брада, изправени хора, костюм и на закрито
Телевизионната премиера на втората серия на кино лентата „ Ботйов оттатък понятното… “ е на 15 февруари, от 20:00 часа по „ Евроком “.
 Може да бъде изображение с 2 души и брада

С голяма признателност към:
БОЛГАР КАПИТАЛ
ИЗДАТЕЛСТВО „ НИТОН “
БНПРЕСС
ЕВРОКОМ
РАДИО „ ГАМА “
YLICATA.COM
ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ – ВИДЕО:

ТРЕЙЛЪР НА ФИЛМА:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР