Доктор Сократес беше един от диригентите на великия отбор на

...
Доктор Сократес беше един от диригентите на великия отбор на
Коментари Харесай

Спортни хроники: „Вадете бирата и цигарите! Доктор Сократес е жаден“

Доктор Сократес беше един от диригентите на великия тим на Бразилия от началото на 80-те години на предишния век дружно със Зико.

По подигравка на ориста нито той, нито по-големият от него с една година Зико, съумяха да осъществен фантазията си и да завоюват международната купа.

За страдание, към този момент повече от десетилетие Доктора не е измежду нас. Отиде си през 2011-а, едвам на 57. Споменът за него обаче в никакъв случай няма да избледнее.
А дори в Западен Йоркшър, Англия имат забавна история за Доктор Сократес

Есента на 2004-та, десета дивизия на острова. Гарфорт Таун е хазаин на Тадкастър.

12 минути преди края на постоянното време, тълпата по трибуните на схлупеното стадионче се раздвижва. Край тъча е великият бразилец. Доктора е облечен в жълто-зеления екип на Гарфорт.

Сократес към този момент е трансферирал 50-те и е завършил публично кариерата си преди повече от 15 години. Брадатият бразилски виртуоз обаче откликва на предлагането на притежателя и треньор на Гарфорт, Саймън Клифърд, и идва да играе в тима му.

Е, „ да играе “ е малко пресилено, само че въпреки всичко записва мач и оказва помощ много за идеята на предприемача, който промотира футболните си школи.

Клифърд се познава с някогашния халф на Мидълзбро Жуниньо Паулища и посредством него съумява да се свърже със Сократес.
Доктора се съгласява да подпише контракт за един месец с клуба и даже записва формален мач за Гарфорт.

„ Не знам нищо за града, в който ще играем, само че постоянно съм благополучен да науча нещо ново – споделя Сократес преди дуела с Тадкастър. – Очевидно е, че няма да съм най-бързият състезател на терена, само че към момента мога да покажа част от футболния си боеприпас. “

И в действителност демонстрира. Веднага след влизането си на терена Сократес шутира мощно от 20-ина метра, а вратарят на противника едвам съумява да избие топката.
Интересното е, че през второто полувреме Гарфорт пропуща дузпа, а това се случва единствено няколко минути преди в игра да се появи един от най-безкомпромисните дузпаджии на 70-те и 80-те.

Мачът приключва 2:2, а дебютът (и бенефисът) на Доктор Сократес в британския футбол е забелязан онлайн от към три хиляди души.

„ Не съм привикнал на сходна скорост – споделя усещанията си бразилецът след мача. – На терена беше същинска борба, само че ми хареса. Беше едно в действителност забавно преживяване. “

Сократес не записва повече нито минута за Гарфорт.

„ Реших да го запазя и да не го употребявам в идващите ни срещи, защото ритуалът му в съблекалнята се състоеше в това да удари два бързи Budweiser-а и да изпуши три цигари “, изяснява Саймън Клифърд.
Тогава към този момент всички знаят за пороците на Доктора, който откакто напуща футбола през 1989-а, затъва в големи проблеми с алкохола.

През 2011-а угасва в клиника в град Сао Пауло, откакто дългогодишната корист нанася непоправими вреди на вътрешните му органи.

Мачът с Тадкастър е последният в живота му.

В средата на първото десетилетие на новия век още няколко известни имена минават през Гарфорт. Сред тях е Лий Шарп, който вкарва шест гола в 21 мача за Таун, както и някогашният съотборник на Доктор Сократес в състава на „ селесао “ Карека. Той пък обличе фланелката на отбора за другарски мач.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР