Доктор Сентено“ и Мъка“ са два от забележителните романи на

...
Доктор Сентено“ и Мъка“ са два от забележителните романи на
Коментари Харесай

Преоткриваме испанския класик Бенито Перес Галдос

„ Доктор Сентено “ и „ Мъка “ са два от забележителните романи на испанския класик Бенито Перес Галдос, с които в този момент се среща българският четец, с помощта на изд. „ Изида “ и претворени в превода на проф. Стефка Петрова.

Бенито Перес Галдос е най-представителният испански публицист реалист от XIX век. Любопитно е, че той е единственият огромен испански създател, роден на Канарските острови. Видял е за първи път божия свят през май 1843 година в основния град на островната група, Лас Палмас. Бащата, към шестдесетгодишен при рождението, бил някогашен боен, участник в съпротивата против Наполеон при започване на столетието. Майката била от древен островен жанр, жена с корав темперамент и с непоклатима визия за бъдещето на обичания изтърсак на семейството. Вековна традиция при именуването у испанците е използването на двете семейства, като бащината се поставяла най-после. Започвайки литературната си кариера в Мадрид, младежът от Лас Палмас сложил най-после майчината си фамилия Галдос, защото бащината Перес е измежду най-често срещаните в испаноезичния ареал. Бенито приключил приблизително обучение в най-реномираното образователно заведение на Канарските острови – британския лицей в Лас Палмас.

През 1862 година Б. Перес Галдос дошъл в Мадрид, където по решение на фамилния съвет трябвало да учи право, с цел да се посвети по-късно на специалността юрист. Известно време посещавал лекции в университета, само че скоро зарязал следването, въпреки околните му да живеели с илюзията, че следва в столицата. Започвайки кариера на публицист, младежът от Канариите станал постоянен клиент на стилните по това време кафенета, където се обменяли всемирски и политически вести. Дебютният му разказ „ Златният шадраван “ излязъл в два тома към края на 1867 година и при започване на 1868 година Веднага привлякъл вниманието на рецензията, която усетила появяването на ново блестящо дарование в литературата.

Бенито Перес Галдос бил зависим на две пристрастености – писането и дамите. Писателят останал ерген до края на живота си, признал публично една своя щерка – Мария Галдос, само че евентуално имал още пет-шест противозаконни деца. Умира при започване на 1920 година, когато е на 77 години.

Двата нови за българския четец романа - „ Доктор Сентено “ (1883) и „ Мъка “ (1884) принадлежат към цикъла му „ Съвременни испански романи “.

В „ Доктор Сентено “ 24-годишният студент Алехандро Микис инцидентно открива дружно със собствен другар спящо на улицата момче. Това е Фелипе, който е напуснал дома си и е пристигнал в огромния град, с цел да търси работа. Двамата другари се погрижват детето да бъде приютено и нахранено.
По-късно ориста води Фелипе в дома на учителя дон Педро Поло, където става прислужник и в същото време посещава учебното заведение, в което господарят му преподава. Подобно на другите възпитаници, момчето е подложено от дон Педро на физически и душевен тормоз. Затова, когато получава крупна сума пари от своя сродница, Алехандро взима момчето при себе си.

Но дали щедростта и прекомерно огромното сърце на Алехандро няма да са спънка за сигурното бъдеще, което се обрисува пред тях? Ще се натъкне ли Фелипе на добродетелта и порока, на обществената неправда, на пъстрота свят, цялостен с мошеници, скъперници, развратни дами и негодници, които покваряват обществото? Можеш ли елементарно да оцелееш в подобен свят?

Още по-завладяващ е романът „ Мъка “. В дома на властната, невъздържана и зла Росалия са принудени да слугуват две осиротели девойки. Едното от тях – Рефухио, не устоя на униженията и си потегля, само че смирената Ампаро, наричана от господарката си Мъка, остава да търпи капризите и обидите ѝ.

Чест посетител в дома на Росалия е нейният братовчед Агустин, мъж с положително сърце и с доста пари, извоювани от дългогодишния му престой в Америка. Въпреки огромната разлика във възрастта им, Агустин и красивата Ампаро се влюбват един в различен. Но има нещо в предишното на девойката, което я изтезава до гибел. Застанала на кръстопът, тя не знае по какъв начин да разкрие на своя избраник тайната, която не ѝ дава покой.

Заради вестта, че Ампаро ще се дами, прогоненият поради високомерното си и неприятно отношение към учениците си дон Педро Поло се завръща в Мадрид. Това раздрусва Ампаро, която изпитва злост към него, само че в този момент би трябвало да откри сили да отиде в дома му, с цел да беседва с него.
Ще успее ли да предотврати страшна покруса предприемчивият Фелипе, който би трябвало да купи отрова за годеницата на своя стопанин? Любовта ли ще победи, или стореният в миналото грях?
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР