Доктор Петър Марков е роден в София. След като завършва

...
Доктор Петър Марков е роден в София. След като завършва
Коментари Харесай

Д-р Петър Марков за коронавируса: Най-важно е намаляване на близките контакти между хората

Доктор Петър Марков е роден в София. След като приключва Медицинския университет специализира епидемиология в Школата по тропическа медицина към Лондонския университет. По-късно е поканен да е част от откривателите на ХИВ, вирусни хепатити и други инфекции. Тогава взе участие и в следствието на епидемията на тежкия изострен респираторен синдром в Китай и Хонг Конг.

Впоследствие е определен за преподавател по биология на инфекциите по едно и също време в два колежа на Оксфордския университет, където преподава близо 10 години. През 2013 година става част от Институт Пастьор в Париж, където оказва помощ за основаването на център за световно здраве, а по-късно е откривател и към Университета в Лион. От 2 години е част от Европейския център за надзор на инфекциозните заболявания.

– Очаквате ли оповестяването на изключително състояние да даде резултат в България?

– Отговорът на този въпрос ще зависи от това какви съответни ограничения се взимат за забавянето на разпространяването на вируса. Както към този момент означих в моите мнения по-рано предните дни – най-важното нещо е увеличение на дистанцията сред хората, най-важно е понижаване на околните контакти сред хората – това е въздушно-капкова зараза и това е най-важното нещо, т.е. доколко ограниченията ще лимитират разпространяването зависи от това какви съответни ограничения ще бъдат взети.

– Имаме затворени търговски комплекси, фризьорски салони, някои заведения за жалост работят, само че театри, кина. Очаквате ли резултат в действителност?
– Разбира се, несъмнено това е мярка в вярна посока и това беше направено, както знаете в Китай на доста ранен стадий и по доста коренен метод. Като знаете, в Китай епидемията беше следена и броят на случаите фрапантно понижа, по отношение на това, което се случваше преди 1 месец и да – това са верни ограничения.

– Все още у нас се появяват медици, които ни успокояват, че смъртността от COVID-19 не е по-висока от тази на сезонния грип. Какво бихте им споделили по този въпрос?

– Аз имам 2 коментара по този въпрос. Единият е обвързван със сравнението с грипа, а другият е обвързван с изказването на разнообразни хора по въпроса за епидемията. Първо, това изказване, че е същата патогенност както сезонния грип е погрешно. Ние знаем, че коронавирусът, даже по най-консервативни оценки, смъртността е от порядъка не даже на проценти, повече от порядъка на 10 пъти по-висока от тази при сезонния грип.

Това значи, че при равно разпространяване на единия и на другия вирус, ние бихме очаквали смъртността от ковид да е по-висока, неведнъж по-висока. Това, което съгласно мен обърква хората, е фактът, че новият ковид е доста по-малко публикуван спрямо разпространяването на сезонния грип. Сезонният грип годишно световно визира от порядъка на 5 млн. души, до момента в който броят на докладваните случаи от новия ковид сега, в случай че не се неистина е към 120-130 хиляди.

Дори в случай че действителният брой е петкратно по-голям от докладвания, разликата в разпространяването е голяма.

Другият аспект, който желаех да засегна в отговора си, е фактът, че доста медици разясняват тематиката за епидемията и от време на време бих споделил, че разясняват по не доста правилен метод. Това е разбираемо, тъй като медицината е доста необятна област на знание и по тази причина имаме медицински специалности. Когато аз си счупя крайници, ходя на травматолог и когато някой родственик има сърдечни болки, аз ще го заведа на кардиолог.

Съответно би трябвало да чакаме мненията по отношение на епидемията да се вършат непосредствено от хора, които имат знания в региона. Аз виждам по какъв начин даже сътрудници в близки специалности като вирусология или клинични и инфекциозни заболявания се затрудняват от време на време да интерпретират вярно това, което се случва. Така че моят зов е към сътрудниците, които биват канени за присъединяване в медиите, че поемат огромна отговорност и дали фактически те са в положение да разясняват събитията съответно.

– В България позитивни проби дадоха и деца, популярност Богу те не демонстрират никаква симптоматика и могат ли да предават вируса на по-възрастните и какъв брой деца в международен мащаб, са инфектирани?

– За децата знаем, че като се изключи че доста малко заболяват от вируса, даже когато са инфектирани също има индикации, че те също имат и по-нисък риск от заразяване. Децата по принцип са една доста значима група, която постоянно имаме поради при контрола на инфекциозните заболявания. Това е по този начин, тъй като те контактуват по друг метод от нас възрастните – при игра те са в доста непосредствен контакт, също по този начин в образователните заведения, в детските градини, децата са нормално в огромни групи. Това основава предпоставки за доста бързо и елементарно разпространяване на инфекции сред тях. И по този начин става, че когато едно дете се болести у дома и отиде в учебно заведение, то може доста бързо да болести други деца и назад – инфектирано дете от учебно заведение или детска градина, може да донесе инфекцията у дома, тъй че децата постоянно са група от интерес, само че това, което се обрисува в този момент за новия ковид, сякаш децата не са основна група за разпространяване на инфекцията, по-скоро движещата мощ са симптоматично заболели възрастни хора.

Преносители ли са хора без признаци, докторе?

– Това също е въпрос, който продължава да е деен спор сега. Безспорно е реалност че има случаи, документирани, на заразявани от безсимптомни хора и в началото опасенията бяха, че заразяването от безсимптомни хора е с доста огромно значение за предаване на инфекцията, само че в този момент научният консенсус се придвижва по-скоро в посока, че главният риск от заразяване остава от заболели хора със признаци и бих споделил, че най-голямата инфекциозност е налице, когато човек е болен със признаци. Обикновено при започване на инфекцията, само че когато към този момент има признаци, т.е. даже и да има някакви инфекциозност от безсимптомните, тя евентуално е ниска и дребна по значение.

– От какво зависи по какъв начин ще изкараш ковид?

– Трудно е да се каже, това което се обрисува е, че може би тежестта на болестта от новия ковид е по някакъв метод обвързвано с имунната отбрана на организма. Има много вирусни инфекции, при които основните вреди, основните увреждания не се основават от самия вирус, от инфекцията от вируса, а са резултат от несъразмерен или не добре ориентиран имунен отговор на вируса. И в случай че видите възрастовото систематизиране на случаите при новия ковид, при който най-тежките болести са при възрастни хора, в междинна възраст рискът е доста по-нисък, а децата съвсем не боледуват. Това също е индикация за такова пояснение, че може би децата, които имат към момента дребен имунен опит зад себе си, нямат толкоз проблем с вируса, а възрастните, които са прекарали към този момент доста други инфекции, прекарват тежко.

– Въпрос, обвързван с Европа – по какъв начин да си разбираем, че процентът на смъртност в Италия, е фрапантно по-висок от този в Китай?

– Процентът на смъртност основно зависи от степента, качеството, навременността на болничните грижи за тежките случаи. И в случай че би трябвало с една дума да отговоря на въпроса ви, повода е изненада. Това, което видяхме в Италия, че тяхната здравна система беше сварена неподготвена за това, което се случи там като зараза. И когато в болничното заведение идват случаи, които са към този момент доста напреднали, доста тежко заболели, на тях доста мъчно към този момент може да им се помогне. Също по този начин, когато към този момент потенциалът на лечебните заведения е изцяло претрупан до степен, че не могат да поемат и половината от нуждаещите се заболели, това значи, че за някои от болните има несъответстваща или никаква грижа. И доста в мъчно тежко заболели да оцелеят при такива условия. Това видяхме в действителност и в Китай – тежестта на смъртността в Ухан в началната зараза беше доста висока – за другите райони тя спадна и това тъкмо е повода.

– Италианците оповестяват, че първият пациент в Кодонио, първото огнище на болестта, е лекуван и с медикаменти срещу СПИН, същото се е случвало и в Китай. Защо се употребяват медикаменти срещу ХИВ и СПИН?

– В тази обстановка, при която, ние се състезаваме с вируса и се стремим оптимално скоро да имаме някакви ограничения, някакво лекуване, което да работи, най-лесният метод е да потърсим към този момент работещи противовирусни средства и да се опитаме да ги използваме против този вирус. Противовирусните средства доста постоянно са ориентирани да нарушат основни стадии във вирусното размножаване и основни елементи от вируса. Понякога тези стадии и елементи от вируса са сходни сред разнообразни семейства от вируси и това е логиката да търсим потребление на други противовирусни средства, с цел да се борим против новия корона вирус.

– Вашият сюжет за развиването на обстановката в България през идната седмица?

– Трудно е да се дават точни прогнози до дни и даже до седмици и аз ще се въздържа от доста точна прогноза, само че това, което аз чакам оттук насетне е лавинообразно повишаване на доказаните случаи и позволявам, че в границите на седмица-две, ние към този момент ще надхвърлим 100-те случая и ще тръгнем нагоре да се движим в стотин. Разбира се това също доста зависи от интензивността и систематичността на тестването на вируса. Това са моите упования. Очаквам също, че ще има още смъртни случаи, за жалост. Не ми е доста прелестно да споделям тези неща, само че в тази обстановка, това е, което аз мога да чакам.

– Актуално ли е към момента мнението в научните среди, че с идването на топлото време, може да загуби силата си?

– Аз не бих споделил, че това е изказване, то е съмнение, основано на други въздушно-капкови инфекции, които множеството от тях по време на летния сезон, след пролетта, стартират да понижават по периодичност. И това е нашата вяра, че новият ковид, бидейки респираторен, въздушно-капков вирус, евентуално също ще стартира да понижава по честото. Много се надяваме, само че няма никаква гаранция, че тъкмо по този начин ще се случи, остава да се надяваме и да се молим.

– Благодаря ви доста. Наистина ви благодаря за присъединяване. Ще се забележим още веднъж, надяваме се към този момент с по-добри вести.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР