Доколкото в парламента има кворум, той работи. В този смисъл

...
Доколкото в парламента има кворум, той работи. В този смисъл
Коментари Харесай

Проф. Атанас Семов: Ние сме държава, която живее безпрограмно

Доколкото в Народното събрание има кворум, той работи. В този смисъл официално рецесия няма. Има спешна обстановка и напрежение, само че към този момент няма забележими конституционни измерения. Това съобщи в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов " проф. Атанас Семов.

„ Ако Народното събрание не работи, е налице парламентарна рецесия. Тя може да прерасне в държавна, политическа. Но да не се стига до конституционни рецесии, защото това би било тежка дестабилизация на страната. До парламентарен спор е хубаво да се стига, само че до конституционна рецесия – не ”, разяснява Семов.

Ако има предварителни избори, постоянното държавно управление не може да организира изборите и ги организира длъжностен кабинет, назначен от президента. Дали такава фигура би трябвало да има или не, е въпрос на конституционна целенасоченост и смяна в Конституцията. През годините видяхме служебни държавни управления, които свършиха доста сериозна работа, доста добре организираха избори, дадоха тенденция за дългогодишното развиване на страната. В прочут смисъл служебното държавно управление може да бъде избавително за страната, уточни конституционният арбитър.

По думите му, е обикновено да има общо чувство за боязън при всяко предварително преустановяване на мандата на властта.

„ Големият въпрос е има ли предпоставки за сходно нещо. Истински сполучливата страна е тази, в която не се мисли за предварителни избори, а всеки ден се дава отговор на това какво е направено по предизборната стратегия. У нас предизборните стратегии никой не ги чете, след което никой не ги извършва. Ние сме страна, която живее безпрограмно и в забележителна степен – на автопилот, страна, в която няма устойчиви дълготрайни управнически решения ”.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР