Доколкото ни е известно, в цялата Вселена съществува един-единствен свят,

...
Доколкото ни е известно, в цялата Вселена съществува един-единствен свят,
Коментари Харесай

Земята би могла да бъде още по-обитаема. Достатъчно е да променим орбитата на Юпитер

Доколкото ни е известно, в цялата Вселена съществува един-единствен свят, гостолюбив за живот – нашия личен.

Ето за какво когато търсим обитаеми планети в други планетарни системи, оттатък нашия космически квартал, ние постоянно използваме Земята като съвършения пример.

Ново проучване обаче демонстрира, че нашата планета не е допустимо най-благоприятния за обитаване свят. Всъщност в случай че променим орбитата на Юпитер напълно мъничко, можем да я създадем още по-гостоприемна за живот.

Това е значимо проучване, защото съществуват голям брой движещи се елементи и съставки в Слънчевата система и е много мъчно да открием кои тъкмо способстват за обитаемостта на Земята.

Освен това би могло да ни помогне да разберем характерностите на един населен свят.

„ Ако позицията на Юпитер остане същата, само че формата на орбитата му се промени, това би могло да усили гостоприемността на тази планета “, споделя Пам Вервуут, планетарен академик от Калифорнийския университет в Ривърсайд.

„ Мнозина са уверени, че Земята е въплъщението на обитаемостта и че каквато и да е смяна в орбитата на Юпитер – въпреки всичко това е в действителност солидна планета – ще е зле за Земята. Ние демонстрираме, че и двете догатки са неправилни. “

Резултатите биха могли евентуално да трансформират метода, по който търсим обитаеми светове отвън Слънчевата система, защото учените към този момент ще разполагат с нови параметри, по които да правят оценка евентуалната обитаемост.

Въпреки че не разполагаме с съответни принадлежности, които да могат изрично да дефинират обитаемостта на дадена екзопланета – планети, които се намират отвън Слънчевата система – учените набират данни за голям брой светове (на базата на няколко характеристики), които си заслужава да бъдат изследвани по деликатно.

Първата характерност е обвързвана с дистанцията сред планетата и нейната звезда – в случай че е прекомерно надалеч, водата ще замръзне, в случай че е прекомерно близо, ще се изпари.

На второ място би трябвало да обърнем внимание на размера и масата на екзопланетата. За какъв свят приказваме, за каменист от вида на Земята, Венера или Марс? Или за газообразен – като Юпитер, Сатурн или Уран?

Напоследък става все по-ясно, че в случай че в системата има газов колос, сходен на Юпитер, това в действителност усилва възможностите за съществуването на населен свят. Съществуват обаче известни условия.

През 2019 година интернационален екип от откриватели разгласява проучване, в което демонстрира, въз основата на симулации, че в случай че променим напълно малко орбитата на Юпитер, цялата Слънчева система ще стане нестабилна.

Сега нови симулации пък демонстрират, че и противоположното може да е правилно. Благодарение на тях ще успеем да отсеем евентуалните орбити на газовите колоси, които подкрепят или вредят на обитаемостта.

Различни ексцентрични орбити. Източник: NASA/JPL-Caltech

Изследването е основано на ексцентричната орбита на Юпитер – степента, в която е издължена и елипсовидна.

В момента орбитата на Юпитер е напълно малко елипсовидна – тя е съвсем кръгова. Ако обаче тя се разшири, ще се видим забележим резултат върху цялата Слънчева система. Това е по този начин, защото Юпитер е извънредно солиден свят – неговата маса надвишава 2,5 пъти общата маса на всички останали планети, взети дружно.

Ако променим ексцентричността на орбитата на Юпитер, ще окажем въздействие и върху гравитационното въздействие, което този свят оказва върху останалите планети.

Ексцентричността на орбитата на Земята да вземем за пример ще се усили. Това значи, че някои елементи от нашата планета ще се приближат малко повече до Слънцето, ще се затоплят и климатът в тях ще се трансформира сдържан и населен.

Ако обаче преместим Юпитер по-близо до Слънцето, обитаемостта на нашата планета ще пострада, защото наклонът на ротационната ос ще се усили в допълнение, а това е характерността, с помощта на която нашият свят има разнообразни сезони. При по-остър надолнище избрани елементи от планетата ще замръзнат, а сезоните ще станат по-екстремни. Зимният морски лед ще се популяризира до четири пъти по-големи площи от момента.

Тези резултати могат да бъдат приложени към всяка една система с голям брой планети, с цел да определим евентуалната им обитаемост. Те обаче демонстрират и какъв брой доста разнообразни фактори могат да повлияят на съществуването ни на този свят.

Изследването е оповестено в The Astronomical Journal.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР