Докладът на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в

...
Докладът на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в
Коментари Харесай

След разследването на Мълър: Има намеса на Русия, няма заговор с Тръмп

Докладът на специфичния прокурор Робърт Мълър за съветската интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година не е разкрил връзки на акцията на Тръмп с Москва. Това стана ясно от резюме на отчета от 4 страници, изпратено от основният прокурор на Съединени американски щати и министър на правораздаването Уилям Бар до Конгреса и до медиите, написа БГНЕС.
В обобщението написа, че специфичният прокурор отхвърля да се произнесе дали доказателствата сочат, че президента Доналд Тръмп е попречил правораздаването. Главният прокурор и заместникът му Род Розенщайн са " заключили, че доказателствата, събрани по време на следствието, не са задоволителни, с цел да се откри, че президентът е попречил правораздаването ". " Докладът не прави умозаключение, че президентът е направил закононарушение, само че и не го оправдава ", цитира Бар заключенията на Мълър.
" Специалният прокурор Робърт Мълър признава, че доказателствата не поддържат изказванията, че президентът е забъркан в закононарушение, обвързвано с съветска интервенция в изборите ", съобщи още Бар.
Ето и какви са главните констатации от 2-годишното следствие, които президентът постоянно осъждаше като лов на вещици, преди да изиска реабилитация след приключването му.
Намеса в изборите
Мълър е открил, че има безапелационни доказателства, че Русия се е намесила в изборите, както посредством координирана акция за дезинформация, по този начин и посредством хакване на имейлите на изборния екип на Хилари Клинтън.
В писмо до законодателите, Бар сподели, че Мълър е открил, че е имало " многочислени предложения от свързани с Русия лица, с цел да подкрепят акцията на Тръмп ". Но, цитирайки непосредствено от отчета на Мюлер, Бар сподели, че следствието на специфичния прокурор " не откри, членовете на акцията на Тръмп да са договорили или координирали с съветското държавно управление в активността му по интервенция в изборите ".
Възпрепятстване на правораздаването
Много наблюдаващи предричаха, че най-голямата заплаха за Тръмп е вероятното обвиняване за възпрепятстване на правораздаването, изключително за решението му да уволни шефа на ФБР Джеймс Коми, който оглавяваше следствието преди Мълър. Но Бар сподели, че доказателствата, изложени в отчета на Мълър, " не са задоволителни, с цел да се откри, че президентът е направил закононарушение – в тази ситуация възпрепятстване на правораздаването ".
" При обзор на дейностите на президента, доста от които пред погледа на обществото, в отчета не се показват никакви дейности, които съгласно нас съставляват обструктивно държание ", прибавя Бар в писмото си.
Но до момента в който Бар, който беше назначен от Тръмп, заключва, че президентът не е попречил правораздаването, той признава, че самият Мълър е неоснователен по въпроса за възпрепятстването. " Следователно специфичният прокурор не е направил извод, по този начин или другояче, дали разследваното държание съставлява спънка ", сподели той.
" Специалният прокурор декларира, че " до момента в който този отчет не дава съображение, че президентът е направил закононарушение, той също не го оправдава ", изяснява Бар.
Без повече обвинявания
Бившият консултант по националната сигурност на Тръмп Майкъл Флин, неговият някогашен персонален юрист Майкъл Коен и неговият ръководител на акцията Пол Манафорт са измежду 34-те лица, които към този момент бяха упрекнати от Мълър, само че те ще бъдат последните, съгласно Бар.
" Докладът не предлага никакви спомагателни обвинявания, нито специфичният прокурор е получил запечатани обвинителни актове, които към момента не са оповестени ", сподели Бар в писмото си до ръководителите Сената и правните комисии.
Заключението на Мълър е направено след траяло съвсем 2 години следствие. За тези 22 месеца, екипът на Мълър е изпратил 2800 призовки, разпитал е 500 очевидци, издал е съвсем 500 заповеди за обиск и повече от 230 заповеди за подслушване. Изпратени са били и 13 претенции за информация към задгранични държавни управления. Екипът на специфичния прокурор повдигна обвинявания на 34 души, измежду които шестима някогашни сътрудници на Тръмп, на шестима руснаци и на три компании. Нито един от тях не е упрекнат за връзки сред акцията на президента на Съединени американски щати и Москва.
Докладът на разноските за следствието сочи, че за първите 21 месеца на следствието са изхарчени 25 милиона $ . По-голяма част от сумата е отишла за наем на офис, превоз, заплащане на съветници, заплати на личния състав и офис консумативи. Мълър е получил заплата 162 000 $, сочат данните на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати.
Политически реакции
Пред кореспонденти, преди да се качи на Air Force One, американският президент Доналд Тръмп не пропусна да разяснява: " Няма интервенция на Русия. Няма възпрепятстване и нищо такова . Това е цялостно и изцяло реабилитиране. Срам е, че страната ни трябваше да премине през това. Да бъда почтен, срамно е, че вашият президент трябваше да премине през това, още преди да бъде определен. И това е нелегално. И за благополучие, някой различен погледна по различен метод. Това беше незаконно и се провали. Така че – цялостна реабилитация, няма интервенция, няма възпрепятстване. Благодаря ви! "
Адвокатът на Тръмп и някогашен кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани също направи коментар и дефинира отчета на Мълър за по-добър, в сравнение с е очаквал. " Това е цялостна реабилитация на президента ", сподели Джулиани и другите адвокати от правния екип на Тръмп.
Високопоставени демократи желаеха незабавно да бъде обществено публикуван цялостния отчет за съветската интервенция в изборите през 2016 година и подчертаха, че той не оправдава президента Доналд Тръмп .
" Фактът, че отчетът на специфичният прокурор Робърт Мълър не оправдава президента по толкоз съществено обвиняване като възпрепятстване на правораздаването демонстрира какъв брой е незабавно цялостният отчет и прилежащата документи да бъдат оповестени обществено без никакво закъснение ", обявиха ръководителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и водачът на Демократите в Сената Чък Шумър в взаимно изказване. Те също подчертаха, че основният прокурор Уилям Бар, номиниран единствено преди месеци от Тръмп, " не е безпристрастен наблюдаващ в процеса и неговото резюме на отчета, показано през днешния ден на Конгреса, не е обективно във връзка с обстоятелствата от следствието на Мълър ".
Двамата демократи също обявиха, че изказването на Тръмп, в което той сподели, че отчетът е цялостна реабилитация, тъй като го оневинява за връзки с Русия " непосредствено опонира на думите на Мълър и не би трябвало да се взима по никакъв метод за правдиво "
Председателят на правната комисия в Камарата на представителите на Съединени американски щати Джери Надлър разгласи, че основният прокурор Уилям Бар ще бъде извикан да даде показания пред комисията. Причината – безпокойството на комисията към заключенията на Бар за отчета на специфичния прокурор Робърт Мълър.
" В светлината на доста притеснителни несъответствия и финални решения, взети в Министерството на правораздаването след отчета на специфичния прокурор, в който Мълър не оправдава президента, ще повикаме основният прокурор Уилям Бар да даде показания пред комисията в близко бъдеще ", написа Надлър в Twitter.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР