Докладът на комисията, която проверяваше процедурата за избор на изтребител

...
Докладът на комисията, която проверяваше процедурата за избор на изтребител
Коментари Харесай

ГЕРБ обвиниха индиректно президентът Радев в корупция при избора на изтребител

Докладът на комисията, която ревизираше процедурата за избор на изтребител бе признат със 127 гласа " За ". В дебатите в Народното събрание някогашния пълководец на Военновъздушни сили ген. Румен Радев и сегашен президент, бе упрекнат от ГЕРБ в корупция, въпреки и косвено.

В отчетът се предлага планът за придобиване на нов за армията ни изтребител да бъде гледан още веднъж от Народното събрание, като документът би трябвало да бъде изменен отчасти. Комисията откри, че ръководещите плана в Министерството на защитата са трансформирали изискванията, гласувани от Народното събрание, като е добавено ново наложително условие - примерна скица за заплащане, което в профил офертата за използвани F-16 предлагани от Съединени американски щати и Португалия. Това е направено в нарушаване на решението на Народното събрание за капиталовия план. Промяната е направена от ръководителя на борда, управляващ плана, към юли 2016 година, месец след одобряването на плана за капиталов разход от Народното събрание. Към тази дата ръководител на борда е бил тогавашният пълководец на Военновъздушни сили ген. Румен Радев.

ДАНС в президентството?

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров сподели, че военачалник Радев не е другар на истината. " Няма да диспутирам с някой, в случай че каже, че е върл измамник ", сподели Тодоров, като имаше поради опорните точки писани от ген. Радев за някогашния министър председател Пламен Орешарски преди негова среща с представители на СААБ, производител на " Грипен ". Тодоров сподели, че комисията е разкрила секретна шифрограма изпратена от посолството ни във Вашингтон до началника на кабинета на президента Иво Христов, който няма допуск до класифицирана информация. " Екип на ДАНС работи в президентството от 10 дни. Има унищожени документи. Цялата кореспонденция сред външно министерство и президентството е унищожена ", сподели Тодоров, като съгласно него за това имал основният секретар на президента Димитър Стоянов.

 Временна комисия за изследване осъществяването на процедурата по желание на нов вид военен аероплан - Антон Тодоров
© Юлия Лазарова

Временна комисия за изследване осъществяването на процедурата по желание на нов вид военен аероплан - Антон Тодоров

" Виждаме, че военачалник Радев има афинитет да си назначава любовниците на втори контракт... ", сподели Тодоров, след което микрофонът му беше изключен от председателстващия сега Явор Нотев. При идващото си явяване на трибуната Тодоров сподели за Радев: " Мотивиран е с потупване по рамото, не е взел 5 млн., да не си помислите нещо ".

Владимир Тошев (ГЕРБ) пък зададе риторични въпроси за това, по какъв начин е финансирана кандидат-президентската акция на Радев и " има ли Грипен-ски пари вътре ".

Избирателност при оценката на офертите

Заместник ръководителят на краткотрайната комисия Христо Гаджев (ГЕРБ) добави, че нито една от трите схеми за заплащане в офертите не е отговаряла на условията на страната. След това се получават отговори от Италия (употребявани " Еврофайтър Тайфун " б.а) и САЩ-Португалия (употребявани F-16 б.а.) в които се споделя, че ще се съобразят с условията на България в процеса на договарянията. Писмото от СААБ ( " Грипен " ) е подписано от консултант в компанията, а не от представител на шведската страната. " Ден след изборите, тази оферта е приета, а другата, която е подписана от две страни е хвърлена на боклука ", сподели Гаджев. Той обърна внимание, че решението на служебното държавно управление, което бе назначено от Радев, за избор на " Грипен " е взето последния ден на служебното държавно управление, а финалната оценката на офертите е направена за рекордно къс период. Емил Христов (ГЕРБ), който е ръководител на комисията сподели, че от отчет до министъра на защитата се схваща, че е реализирана сделка за заплащане, а ръководителят на интегрирания планов екип (Радев б.а.) е знаел, че е реализирано договаряне със Съединени американски щати.

Цветанов заприказва за кавги при " Грипен "

Председателят на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов се извини " за персоналните нападки, които бяха направени към президента " и актуалната му брачна половинка от името на партията. Цветанов подсети, че България и Румъния бяха признати дружно в НАТО и напомни, че Румъния има 8 самолета F-16 и е в процедура за закупуване на още 32, Гърция има 115 самолета F-16. Цветанов напомни, свадите в Унгария и Чехия със закупуването на Грипен и прекратяването на процедурата от Словакия. " Техниката би трябвало да дава отговор на стандартите на НАТО ", сподели Цветанов.

И дребните деца схванаха, че България би трябвало да закупи избрани самолети, отговори му Драго Стойнев (БСП). Никъде не споделих, каква марка би трябвало да завоюва, а изложих обстоятелства, репликира Цветанов:

Отговорността е на Ненчев

По време на целия спор от Българска социалистическа партия защитаваха Румен Радев без да има замяна на причини по изводите на отчета. Стана ясно, че единствено един народен представител от левицата е чел секретните документи обсъждани от комисията. Според Жельо Бойчев отговорност за проблемите с процедурата носи тогавашния министър на защитата Николай Ненчев и държавното управление на Бойко Борисов, които са подписвали документите по процедурата. Искахте с тази комисия да уязвите ген. Радев, само че вместо това се простреляхте, тъй като отговорността е била на кабината, сподели Бойчев.

Тази комисия беше търсене за оправдание за отвод от рационализация на армията , счита Петър Витанов (БСП).

Премиерът Бойко Борисов дава спорни сигнали за покупката на изтребители, като няколко пъти сподели, че изтребителите би трябвало да са нови, а преди две седмици повтори, че " първо ни би трябвало сухопътна техника, щото такава ни е доктрината ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР