Докладът на Европейската комисия е много повече от документ, той

...
Докладът на Европейската комисия е много повече от документ, той
Коментари Харесай

Ковачевски: Да се обединим, за да видим Северна Македония като равноправна членка на ЕС до 2030 г.

Докладът на Европейската комисия е доста повече от документ, той е ясна инспекция за това, че Република Северна Македония е на прав път и още по-ясна посока накъде би трябвало да върви, а позитивните оценки на този отчет потвърждават, че провежданите промени са устойчиви и означават напредъка, сподели министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски на събитие, проведено от Секретариата по европейските въпроси на тематика „ По европейския път: нови промени, нови благоприятни условия “.

По думите на Ковачевски отчетът отбелязва две концепции в страната. „ Едната, която съставлявам аз, че македонските жители с високо вдигнати глави, с достолепие би трябвало да вървят към Европейски Съюз и да седнат на огромната маса в Брюксел. И втората – тази на блокадите, съгласно която седим на дребна, изолирана маса, както седяхме 11 години в предишното, до момента в който казвахме на хората да бъдат горди, сами, изолирани ”, уточни Ковачевски.

Ковачевски уточни, че Северна Македония е трябвало да вземе сложни решения, които са провокирали „ неприятни усеща ” у жителите, които споделя и той. „ Първо, ние сме единствената страна, която с цел да влезе в Европейски Съюз, а преди този момент и в НАТО, би трябвало да смени името на страната си. Второ, бях част от договарянията с Република България. Тези договаряния у мен и у жителите на тази страна провокираха едно чувство, аз имах това чувство и споделям чувството на жителите, като че ли някой ти реже корема с нож. Но в последна сметка би трябвало да вземете решение дали страната ще отиде в Европейски Съюз, където има стопански прогрес, обществена правдивост и където има народна власт. Или ще си седите у дома, сами и изолирани, враждуващи с всички ”, сподели Ковачевски.

По думите му тези, които са били срещу решението за приемане на преговорната рамка и компромисите, не са предложили опция, а в случай че се наложи, той още веднъж би взел същото решение.

Две са и концепциите за бъдещето на страната в този отчет, сподели Ковачевски - едната е промени и закони за отбрана на стандарта на жителите, и втората - блокирането на тези закони в Народното събрание, което прави опозицията. И прикани всички в Народното събрание да се обединят в името на бъдещето на страната, изразявайки убеждението си, че до 2030 година страната може да стане член на Европейски Съюз.

„ Не е задоволително единствено да направиш закон, да приемеш закон. Този закон би трябвало да се ползва. Затова приканвам всички институции, изключително институциите, които са в областта на правовата страна, в областта на битката с престъпността и корупцията, да запретнат ръкави и да работят с ускорени темпове да се извърши всичко, което е маркирано в отчета ”, прикани Ковачевски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР