Докладът на Българската академия на науките (БАН) за бъдещето на

...
Докладът на Българската академия на науките (БАН) за бъдещето на
Коментари Харесай

Трайков: БАН положи завидни усилия изводът за "Белене" да звучи позитивно

Докладът на Българската академия на науките (БАН) за бъдещето на АЕЦ " Белене " е превратно отразен и в действителност заключава, че планът е нежизнеспособен. При представянето му обаче е било наблегнато единствено на една от хипотезите. Това мнение изрази пред Българска национална телевизия някогашният енергиен министър, а в този момент представител на новата самодейност " Български манифест за Европа " Трайчо Трайков.

" Българска академия на науките постави при представянето забележителни старания заключенията му да звучат положително, само че то няма нищо общо с резултатите от отчета. Проф. Тасев (бел. ред. ръководителят на екипа Александър Тасев) сподели, че при всички останали условия планът е нежизнеспособен. Тоест по принцип не е, само че тъй като са ни платили 2 млн. лева да кажем по кое време ще е, даваме тези условия ", разяснява Трайков заключението, съгласно което планът е жизнерадостен при капиталов разход 10.5 милиарда евро, съответствие на привлечения към личния капитал 70:30 и рента до 4.5%

Помолен да разяснява концепцията на ръководещите да отстрани отминалостта за приватизационните закононарушения Трайков посочи, че те изхождат от подправената теза, че изобилно благосъстояние е раздържавено на безценица, а приватизацията е отговорна. " През 1990 година България беше с банкрутирала стопанска система, която не можеше да обслужва отговорностите си. Мина се през ограбването на спестяванията на хората и предприятията посредством инфлацията през 1990 година, след това държавната стопанска система се източи до 1996 година, банкрутира се още един път през банките и необезпечените заеми и едвам през 1997 година трябваше да стартира оздравяването ", напомни Трайков.

В същото време той акцентира, че въпросът по какъв начин беше осъществена приватизацията също не е незначителен, тъй като е имало и такива, " след които камък върху камък не остана ", само че ролята на страната е точно в това - да следи законосъобразността на този развой.

" Не съм уверен в чистотата на претекстовете и способността на страната да въздаде правдивост за подобен давностен интервал ", разяснява той.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Проектът АЕЦ "Белене " (177)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР