Доклад от 22 страници за допуснати груби закононарушения“ от двама

...
Доклад от 22 страници за допуснати груби закононарушения“ от двама
Коментари Харесай

„Осемте джуджета“: ВСС получи доклад за „допуснати груби закононарушения“

Доклад от 22 страници за „ позволени груби престъпления “ от двама наблюдаващи прокурори от закритата към този момент Специализирана прокуратура по проблема „ Осемте джуджета “ е получен през днешния ден във Висшия правосъден съвет, научи bTV от свои източници.

Докладът е изпратен до правосъдния съвет от и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов. Документът е направен от прокурор от Върховната прокуратура още през месец юли 2020 година, само че по него три години не е имало никакви дейности от страна на бившето управление на държавното обвиняване, отпред с Иван Гешев.

Според инспекцията двама спецмагистрати - Димитър Франтишек Петров и Кирил Пейчинов, нито са дисциплинарно уволнени, нито са разследвани.

След експлоадирането на абсурда през 2020 година Петров и Пейчинов бяха преместени от спецпрокуратурата в други структури на обвиняването. Детайлно са прегледани изказвания на татко и наследник Златанови, че са били обект на изнудване от група с присъединяване на магистрати и тогавашната брачна половинка на някогашния следовател Петър Петров-Еврото.

В следствие на „ Антикорупционния фонд “ бяха показани доказателства за незаконно прекачване на бизнеси, лишаване на огромно количество пари, злато и даже коли от притежателите на най-голямата фабрика за асансьори у нас.

В тази връзка инспекцията на Инспектората при ВКП открива, че „ при връщането на забележителните по количество и стойност материални доказателства, са позволени груби престъпления, аргументите за които не могат да бъдат изцяло изяснени, само че следва да получат своето съответно санкциониране “.

От прокуратурата потвърдиха за bTV съществуването на подобен отчет и прецизираха, че на Апелативна прокуратура-София е предоставено да се извърши инспекция на всички преписки, досъдебни производства, свързани с проблема „ Осемте джуджета “, в това число и правилността и законосъобразността на прокурорско разпореждане от 5 май 2021 година, с което е било отказано образуването на досъдебно произвеждане по изнесените доказателства в следствието на „ Антикорупционния фонд “.

Изпращането на документа е във връзка плануваното разискване на проблема на идното съвещание на Пленума на ВССна 6 юли.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР