Доклад на канадското правителство за свалянето на украинския пътнически самолет

...
Доклад на канадското правителство за свалянето на украинския пътнически самолет
Коментари Харесай

Канада дамгоса безразсъдния Иран за свалянето на украинския самолет

Доклад на канадското държавно управление за свалянето на украинския пътнически аероплан не e разкрил доказателства, че това е било направено " предумишлено ", само че акцентира че Иран е " напълно виновен ", осведоми Би Би Си.

Полет PS752 на украинските интернационалните авиолинии беше ударен от две ракети след политане от Техеран на 8 януари 2020 година Всички 176 души на борда починаха.

Иран, който беше упрекнат във възпрепятстване на самостоятелни следствия, съобщи, че по простъпка е възприел самолета за американска ракета.

Около 138 от хората на борда на обречения аероплан имаха връзки с Канада.

Граждани или поданици на други четири страни - Украйна, Англия, Афганистан и Швеция - също починаха.

Канада настоя, че виновността е на иранските " цивилни и военни управляващи ".

Макар да призна, че операторът на Противовъздушна отбрана " евентуално е работил независимо при вземането на решение за изстрелване на ракетите ", осеммесечно съдебно-медицинско следствие стигна до заключението, че това нямаше да се случи, в случай че не беше " некомпетентността, безразсъдството и безотговорното неуважение към човешкия живот " на иранските управляващи.

" Иран по никакъв метод не се измъква от обстановката ", акцентира канадският външен министър Марк Гарно на конференция, като настоя: " Той е напълно виновен за случилото се. "

Разследването откри, че иранските зенитни ракети са били в нараснала степен на подготвеност, само че управляващите не са затворили въздушното си пространство или уведомили самолетните компании, оперирали по това време.

Гарно сподели, че операторът на ракети е взел " поредност от извънредно неверни решения, които биха могли и би трябвало да бъдат избегнати ".

Той добави, че иранското военно командване и надзор са били прекомерно мудни както при оправянето с неуспехите, по този начин и при предприемането на ограничения за попречване на бъдеща покруса.

Длъжностни лица приканиха за " изчерпателно и почтено пояснение от иранския режим ", защото отчетът признава неналичието на достъп до доказателствата, мястото на злополуката и очевидците.

Иранските управляващи в началото отхвърлиха отговорността за злополуката и разрешиха мястото на злополуката да бъде по едно и също време булдозено и разграбено.

Но като доказателства бяха инсталирани, аерокосмическите сили на Революционната армия обявиха, че поделение за противовъздушна защита е объркало Boeing 737-800 с американска ракета.

По това време противовъздушната защита на Иран е била в нараснала подготвеност, защото страната преди малко е изстреляла балистични ракети по две иракски военни бази, приемащи американски сили в възмездие за убийството на висшия ирански военачалник Касем Солеймани при американски безпилотен удар в Багдад пет дни по-рано.

Окончателният отчет на Гражданската авиационна организация на Иран през март заключава, че оператор е " неправилно разпознал " самолета и е изстрелял ракетите без позволение от пълководец.

В сряда господин Гарно сподели, че иранският отчет има " зеещи дупки " и " трансферира цялата виновност върху хората по-ниско в структурата ".

Но той призна, че криминалистичният екип на неговото държавно управление разчита на отчета и не е в положение да направи изводи, които се разграничават от формалното пояснение на Иран за " човешка неточност ".

В изказване министър-председателят Джъстин Трюдо съобщи: " Официалната информация за събитията в Иран е погрешна, подвеждаща и повърхностна и съзнателно пренебрегва основни фактори ".

" Висши чиновници на режима взеха решенията, довели до тази покруса, и светът не би трябвало да им разрешава да се крият безнаказано зад шепа нископоставени изкупителни жертви ", сподели той.

Администрацията на Трюдо желае репарации от Иран, с цел да компенсира фамилиите на жертвите.

Той също по този начин е показал интерес към налагане на наказания или пред Международния углавен съд във връзка случая.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР