Доклад на АПИ показва, че изходният код не е наличен

...
Доклад на АПИ показва, че изходният код не е наличен
Коментари Харесай

МРРБ сигнализира ДАНС: Изходният код за ТОЛ системата е изчезнал

Доклад на АПИ демонстрира, че изходният код не е разполагаем в пътната организация и няма информация нито къде е, нито от кого се съхранява. Министър Андрей Цеков е изискал подпомагане от организацията за инспекция, защото Националната тол система е част от националната сигурност на страната.

 

“ТОЛ системата, за която страната е платила 180 млн. лева и която би трябвало да бъде както софтуерно, по този начин и хардуерно благосъстоятелност на българската страна, на процедура не се управлява сега от страната “, акцентира районният министър.

 

Достъп до системата все още има само нейният разработчик, макар че изходните кодове се дават на АПИ. Вътрешната инспекция в АПИ е открила, че изходният код е предаден от изпълнителя на възложителя с приемо-предавателни протоколи на CD диск и USB портативна флаш памет, надлежно през 2018 година и 2019 година Първоначално изпълнителят е предал на АПИ ключа за електронната система за винетките, а на идната година – и този за тол таксите. В момента обаче те не са налични в АПИ. 

 

В този интервал ръководители на Управителния съвет на АПИ са били двама души. През 2018 година назначен е бил инж. Светослав Глосов, а през 2019 шеф става Георги Терзийски. Терзийски бе назначен без никакъв опит в пътното строителство, откакто пътната организация беше близо един месец без управление.

 

Именно хаосът с електронните винетки стана причина тогавашният министър председател Бойко Борисов да изиска оставките първо на началникът на Националното тол ръководство Антон Антонов и членът на управителния съвет на АПИ Веселин Давидов, а малко след тях и на ръководителят на Управителния съвет на АПИ Светослав Глосов. Терзийски бе назначен от тогавашната районна министърка в кабинета на ГЕРБ Петя Аврамова.

През 2019 година тогавашният началник на АПИ Георги Терзийски получава " ключа " на тол системата от " КАПШ ”. Именно тогава е станало последното предаване на кодовете.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР